Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 125 - Forslag til Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig og Spanien.

 

Hermed sendes svar på henvendelse af 21. februar 2009 fra Steen Rasmussen, Frankrig (L 125 – bilag 6).

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Ivar Nordland


Steen Rasmussen har den 21. februar 2009 rettet henvendelse til Skatteudvalget.

Henvendelsen angår ikke lovforslag L 125, men overgangreglerne i lov nr. 85 af 20. februar 2008.

Steen Rasmussen redegør for sine synspunkter om dansk beskatning af udbetalinger fra en dansk pensionsordning, når modtageren er hjemmehørende i Frankrig. Han nævner, at han i 1998 blev udsendt fra et dansk firma og sidenhen har arbejdet i Tyskland og Frankrig.

Han og hans hustru er ikke omfattet af overgangsordningen, fordi de først fylder 60 år i 2009 og først kan begynde at modtage pension i dette år. Han finder dette uretfærdigt, idet overgangsordningen gælder for en person, som først senere begynder at modtage pension, hvis vedkommende er ægtefælle til en person, der er omfattet af overgangsreglen.

 

Jeg vil hertil svare, at når personer, der er hjemmehørende i udlandet, som udgangspunkt skal betale dansk skat af udbetalinger fra deres danske pensionsordning, er baggrunden, at de tidligere har fået skattefradrag indbetalingerne til ordningen.

Steen Rasmussen oplyser, at han i 1998 blev udsendt fra et dansk firma og siden hen har arbejdet i Tyskland og Frankrig.

Jeg kan nævne den mulighed, at hvis han var hjemmehørende i disse lande, mens han arbejdede dér, har han formentligt ikke fået fradrag for indbetalingerne til den danske pensionsordning. Hvis det er tilfælde, skal han ikke betale dansk skat af den del af hans danske pension, som svarer til den del, han ikke har fået fradrag for.

Overgangsreglerne i lov nr. 85 af 20. februar 2008 har til formål at undgå, at opsigelsen af den dansk-franske overenskomst skulle medføre markante ændringer i økonomiske forhold for personer, der f.eks. på grund af alder har svært ved at tilpasse deres økonomi til den ændrede beskatning, f.eks. ved flytning. Efter min opfattelse gælder dette hensyn også for ægtefæller til disse personer.  

 Â