Skatteministeriet

Att.: Sven Ulstrup

Nikolaj Eigtvedsgade 28

1402 København K

 


18. februar 2009

jara

2009-3109-00035

Ændring af lov om bemyndigelse til at opsige DBO'er med Frankrig og Spanien

 

Skatteministeren har d. 4. februar 2009 fremsat lovforslag L 125: Forslag til lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig og Spanien. Lovforslaget er som det oprindelige lovforslag ikke sendt i høring. Da lovforslaget imidlertid har stor betydning for en lang række af DI’s medlemsvirksomheder, vil DI kommentere det.

 

DI har siden det kom frem, at Skatteministeriet overvejede at opsige de dagældende DBO’er med henholdsvis Frankrig og Spanien, påpeget overfor Skatteministeriet, at en opsigelse ville medføre øget skattebetaling for en række danske virksomheder. Skatteministeriet har længe været tilbageholdende med at erkende, at der skulle være nogen problemer ved de opsagte DBO’er, og det er på den baggrund glædeligt, at Skatteministeriet nu fremsætter et lovforslag, der løser ét af de problemer, der er opstået, fordi DBO’erne er blevet opsagt.

 

Det er ligeledes tilfredsstillende, at Skatteministeriet har indgået en aftale med Frankrig, om at selskaber i Danmark, som er skattepligtige til Frankrig af betalinger fra dette land i fremtiden kan få fradrag for de forbundne udgifter ved den franske beskatning, således at selskaberne beskattes på lige vilkår med franske foretagender. Når Frankrig får implementeret disse regler, vil det lette på en del af den ekstra skattebetaling på 200 mio. kr. årligt, som danske selskaber stod til at betale som følge af de opsagte DBO’er.

 

DI mener dog fortsat, bl.a. i en tid med finansiel krise, at Skatteministeriet i forbindelse med dette lovforslag, burde have sikret, at de opsagte DBO’er ikke på nogen måde vil medføre øget skattebetaling for danske selskaber.

 

I den aftale som Skatteministeriet har indgået med de franske skattemyndigheder, afhænger lempelsen for de danske selskaber helt af franske forhold, herunder hvornår de franske skattemyndigheder får implementeret de nye regler. Derfor mener DI, at Skatteministeriet bør være meget proaktiv i forhold til de franske myndigheder, og presse på for at sikre, at alle de skattemæssige problemer danske virksomheder har, som følge af den opsagte DBO, bliver løst. Skatteministeriet bør ligeledes presse på overfor de franske myndigheder, for at sikre at de nye regler bliver implementeret hurtigt, og at det snarest muligt bliver kendt, hvornår de nye franske regler træder i kraft.

 

DI vil endelig gøre opmærksom på, at danske virksomheder fortsat har problemer i forhold til den opsagte DBO med Spanien. DI vil derfor endnu en gang opfordre Skatteministeriet til at gøre, hvad der er muligt, for at få de spanske skattemyndigheder til forhandlingsbordet. Det primære formål må være – både såvel i forhold til Spanien som Frankrig - at der kommer nye DBO’er med landene. Hvis dette viser sig ikke at være muligt bør Skatteministeriet imidlertid arbejde for, at man opnår en aftale med Spanien svarende til den, man nu har fået med Frankrig, således at danske virksomheder, der opererer i både Danmark og Spanien ikke kommer til at opleve en ekstra beskatning som følge af den opsagte DBO.

 

DI vil naturligvis være behjælpelig med uddybende kommentarer.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Jacob Ravn

Konsulent