Fra: Klaus.Vilner [mailto:[email protected]]
Sendt: 28. marts 2009 18:58
Til: Liza Christensen
Emne: henvendelse til Folketingets Skatteudvalg

 

 

Til Folketingets Skatteudvalg

og til Skatteministeren,

Folketinget,

Christiansborg,

DK - 1218  København K.

 

 

Vedrørende lovforslag L 125.

 

Ved min henvendelse til Skatteudvalget og Skatteministeren af 20. marts 2009 (bilag 40) henledte jeg opmærksomheden på formuleringen af § 3. stk. 2. i opsigelsesloven, der fastslår, at hvis et ægtepar den 28. november 2007 var bosat i Frankrig eller i Spanien, og den ene ægtefælle oppebar dansk pension den 31. januar 2008, fritages den anden ægtefælle også for dansk skat af sin danske pension, selvom udbetaling af denne først påbegyndes efter den 31. januar 2008, "så længe ægteparret forbliver hjemmehørende i Frankrig henholdsvis Spanien."

 

Jeg gjorde i den forbindelse opmærksom på, at bestemmelsen, således som den er formuleret, måtte opfattes således, at den anden ægtefælles skattefritagelse ophører, såfremt den første ægtefælle afgår ved døden, og jeg bad i den forbindelse om at få bekræftet, at dette ikke har været hensigten.

 

I sit svar af 24. marts 2009 har skatteministeren bekræftet, at en sådan fortolkning ikke er tilsigtet.

 

Imidlertid er en sådan læsning af bestemmelsen den mest naturlige, selvom den har været utilsigtet, og man risikerer derfor, såfremt spørgsmålet skulle komme op f. eks. for domstolene, at disse vil fortolke bestemmelsen i overensstemmelse med dens ordlyd.

 

På denne baggrund skal jeg anbefale - nu da opsigelsesloven alligevel er til revision - at der fremsættes et ændringsforslag, således at formuleringen ændres som af mig foreslået fra "så længe ægteparret forbliver hjemmehørende i Frankrig henholdsvis Spanien" til "så længe den anden ægtefælle forbliver hjemmehørende i Frankrig henholdsvis Spanien."

 

Derved undgår man at komme ind i en usikker retstilstand ved, at bestemmelsen udtrykker noget andet end det, som har været hensigten ved lovens fremsættelse i Folketinget.

 

Denne ændring vil også løse en anden situation, som næppe heller har været tilsigtet ved fremsættelsen af loven.

 

Hvis man tænker sig den situation, at ægteskabet opløses efter at begge ægtefæller havde været bosat i Frankrig eller i Spanien den 28. november 2007, og den ene ægtefælle oppebar dansk pension den 31. januar 2008, vil bestemmelsen i § 3. stk. 2. efter sin formulering ligeledes komme til at betyde, at den anden ægtefælles skattefritagelse ophører, for nu er de ikke ægtefæller længere.

 

På denne baggrund skal jeg herved henstille, at der fremsættes ændringsforslag, hvorved bestemmelsen ændres.

 

 

Med venlig hilsen

 

Klaus Vilner

 

Pallies le Bourg,

F - 12540 Le Clapier

France

 

Telefon: 00 33 565 99 39 21

 

e-mail: [email protected]