Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold 2008-09
L 128
Offentligt
673553_0001.png
STATSMINISTERIETDato: 15. april 2009
Statsminister Lars Løkke Rasmussens svar på spørgsmål nr. 2 (L 128) stillet af Udval-get vedrørende Grønlandske Forhold. Spørgsmålene er stillet efter ønske fra SørenEspersen (DF).Spørgsmål 2:Mener regeringen, at kommissoriets formål, at sikre ”størst mulig grad af ligeværdig-hed mellem Grønland og Danmark samt at øge det grønlandske folks selvbestemmelsei størst muligt omfang, inden for rammerne af det eksisterende rigsfællesskab”, er ble-vet opfyldt med lovudkastet?Svar:I spørgsmålet citeres en passage i Selvstyrekommissionens kommissorium, som foran-ledigede en central drøftelse i kommissionen af de forfatningsretlige grænser for over-førsel af yderligere beføjelser til et grønlandsk selvstyre.
I overensstemmelse med kommissionens anbefalinger, og som det fremgår af be-mærkninger i afsnit 4.5. i forslaget til lov om Grønlands Selvstyre, indebærer hensynettil rigsfællesskabet samt særlige bestemmelser i grundloven, at visse sagsområder måforblive hos rigsmyndighederne. Det drejer sig om statsforfatningen, statsborgerskab,Højesteret, udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik samt valuta- og pengepolitik.
Herved lagde Selvstyrekommissionen regeringens opfattelse af de statsretlige rammertil grund, dog med den forståelse, at ikke alle medlemmer af kommissionen nødven-digvis tilslutter sig regeringens opfattelse. Der henvises nærmere til Justitsministerietsnotat af 3. november 2004 om adgangen til at overføre yderligere beføjelser til degrønlandske myndigheder, som er optaget som bilag 2 i lovforslaget.
Det er regeringens opfattelse, at det fremsatte lovforslag opfylder Selvstyrekommissi-onens formål.