Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold 2008-09
L 128
Offentligt
671729_0001.png
671729_0002.png
STATSMINISTERIETDato: 21. april 2009
Statsminister Lars Løkke Rasmussens svar på spørgsmål nr. 25 (L 128) stillet af Ud-valget vedrørende Grønlandske Forhold. Spørgsmålene er stillet efter ønske fra SørenEspersen (DF).Spørgsmål 25:Regeringen bedes levere et notat, der beskriver, hvilke ressourcemæssige rettigheder,Norge har overdraget de norske samer.Svar:Statsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet følgende udtalelse fra Udenrigs-ministeriet:”Grundlaget for den norske regerings målsætning om at oprette forhold for den sami-ske befolkningsgruppe, som kan sikre og udvikle deres sprog, kultur og samfundsliv,er den norske grundlov § 110a og Sameloven. Derudover følger forpligtelserne overforden samiske befolkning også internationale konventioner såsom FN’s konvention omcivile og politiske rettigheder artikel 27 og ILO-konventionen nr. 169 om urfolk ogstammefolk i selvstændige stater.Følgende ressourcemæssige rettigheder er overdraget til de norske samer:Undergrunds- og naturressourcerne i Finnmark skal forvaltes på en balanceret og øko-logisk bæredygtig måde til det bedste for indbyggerne og særlig som grundlag for sa-misk kultur, rendrift, ødemarksbrug, næringsudøvelse og samfundsliv ifølge Finn-marksloven.
I det samiske rengræsningsområde skal der, ifølge Reindriftsloven, sørges for en øko-logisk, økonomisk og kulturelt bæredygtig rendrift med basis i samisk kultur, traditionog sædvane til gavn for rendriftsbefolkningen selv og samfundet i øvrigt. For at nådisse mål skal loven danne grundlag for en hensigtsmæssig organisering og forvaltningaf rendriften. Rendriften skal bevares som et vigtigt grundlag for samisk kultur ogsamfundsliv.
-2-Loven skal bidrage til sikring af rendriftsarealerne i det samiske rengræsningsområdesom rendriftens vigtigste ressourcegrundlag. Ansvaret for sikring af arealerne påhvilerbåde indehavere af rendriftsretten, øvrige rettighedshavere og myndighederne.Samers marine rettigheder er sikret igennem Lov om laksefisk og innlandsfisk, Lovom retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven) og Lov om forvaltning av viltle-vande marine ressursar (havressursloven).De tre love er overlappende, og specificerer, at de marine ressourcer fortsat skal kom-me kystbefolkningen til gode ved at øge rentabiliteten og værdiskabelsen i industrien,og gennem dette sikre bosættelser og arbejdspladser i kystdistrikterne. Dog skal fiske-flådens fangstkapacitet tilpasses ressourcegrundlaget for at sikre en rationel og bære-dygtig udnyttelse af de marine ressourcer.”Jeg kan henholde mig til Udenrigsministeriets udtalelse.