Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold 2008-09
L 128
Offentligt
673558_0001.png
STATSMINISTERIETDato: 15. april 2009
Statsminister Lars Løkke Rasmussens svar på spørgsmål nr. 3 (L 128) stillet af Udval-get vedrørende Grønlandske Forhold. Spørgsmålene er stillet efter ønske fra SørenEspersen (DF).
Spørgsmål 3:Er det regeringens opfattelse, at Grønlands Hjemmestyre alene ser Selvstyreaftalensom et springbræt til fuld selvstændighed?Svar:I forbindelse med Selvstyrekommissionens nedsættelse var der enighed mellem rege-ringen og landsstyret om, at kommissionens forslag om at øge det grønlandske folksselvbestemmelse skulle ligge inden for det eksisterende rigsfællesskab. Der var samti-dig enighed mellem regeringen og landsstyret om, at det tilkommer det grønlandskefolk at afgøre, hvorvidt Grønland ønsker selvstændighed, samt at selvstændigheden igivet fald vil skulle gennemføres ved indgåelse af en aftale herom efter reglerne igrundlovens § 19. Kommissionens forslag skulle derfor indeholde en bestemmelse omGrønlands adgang til selvstændighed i overensstemmelse hermed. Dette fremgår ogsåaf Selvstyrekommissionens kommissorium.De grønlandske myndigheders behandling af Selvstyrekommissionens forslag samtden afholdte folkeafstemning i Grønland i november 2008 bekræfter, at der ønskes enselvstyreordning inden for det eksisterende rigsfællesskab.
Om en grønlandsk selvstyreordning på et tidspunkt i fremtiden afløses af grønlandskselvstændighed, vil være op til det grønlandske folk at beslutte.