Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MDA/ J.nr. 2008-3698

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 3. april 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. marts 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 12 (Ad L 136). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 12:

 

”Hvad er ministerens begrundelse for øgede bevillinger til flere ankesager som følge af lovforslaget, og hvad vil ministeren foreslå for i stedet at begrænse antallet af (behovet for) ankesager?”

 

 

 

Svar:

 

Med lovforslaget fastsættes der nye regler for bl.a. kommunernes beregning af tilskud til ansættelse af handicaphjælpere. Reglerne indbefatter, at kommunen skal beregne en BPA-pris indeholdende en række elementer til løn, arbejdsgiveropgaver m.v.

 

Lovforslaget indeholder en række nye delelementer, som skal indgå i kommunernes afgørelser, hvorfor der vil være væsentligt flere delelementer, som borgeren kan påklage til det sociale nævn. Fremadrettet vil borgeren både kunne påklage udmålingen af hjælpen i timer samt udmålingen af de øvrige elementer som tilskud til løn og arbejdsgiveropgaven. Efterprøvningen af sager i det sociale nævn vil derfor i fremtiden være mere detaljeret.

 

Da der desuden kan opstå uenighed mellem kommunen og den enkelte borger om det beregnede tilskud, og borgeren har ret til at indbringe denne afgørelse for det sociale nævn og i sidste ende Ankestyrelsen, må det forventes, at antallet af klagesager som en del af den almindelige implementering vil stige i en periode. Derfor har der været behov for at afsætte midler til behandling af disse sager i forbindelse lovforslaget.

 

Med den kommende bekendtgørelse og vejledning vil reglerne blive tydeliggjort, hvilket forventeligt kan være med til at begrænse antallet af ankesager.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Ingemann