Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MDA/ J.nr. 2008-3698

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

Dato: 1. april 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 20. marts 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 2 (Ad L 136). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).

­

 

Spørgsmål nr. 2:

 

”Hvordan vil ministeren sikre, at hjælpere til børn og unge der har BPA-lignende ordninger får samme løn- og ansættelsesvilkår?”

 

Svar:

 

Tilskud til BPA omfatter voksne med en betydelig og varigt nedsat funktionsevne. Hensigten med BPA er at give borgeren mulighed for at sammensætte en ordning, der tager udgangspunkt i borgerens selvbestemmelse, og som giver mulighed for at fastholde eller opbygge et selvstændigt liv. For langt de fleste borgere med en BPA-ordning vil der derfor være tale om massiv hjælp til både personlig og praktisk hjælp, ledsagelse, overvågning etc. Hensigten med lovforslaget er, at der skabes hjemmel til i en bekendtgørelse at fastsætte nærmere regler for den kommunale udmåling af tilskud til bl.a. løn, så det bliver muligt at rekruttere og fastholde de nødvendige hjælpere.

 

Hjælp til børn og unge, der har en betydelig og varig funktionsnedsættelse, leveres efter andre regler, som er karakteriseret ved, at det er forældrene, der modtager hjælpen, f.eks. hjælp til dækning af nødvendige merudgifter til at ansætte en hjælper, hvis dagtilbud eller hjemmehjælp ikke er tilstrækkeligt. Formålet med hjælp til dækning af nødvendige merudgifter ved ansættelse af hjælpere til børn og unge med funktionsnedsættelse er at medvirke til, at disse børn og unge kan forblive i familien og dermed undgå anbringelse på institution eller lignende. Formålet er endvidere, at familien kan leve så normalt som muligt på trods af barnets eller den unges funktionsnedsættelse.

 

Sigtet med hjælpen til voksne med en BPA og børn og unge er derfor forskelligt.

 

Karen Jespersen

/Morten Starch Lauritsen Â