Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

CAP/ J.nr. 2008-3698

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 3. april 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. marts 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 21 (Ad L 136). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 21:

 

”Hvorledes vil ministeren sikre, at pålægget om at udmåle nattimer til almindelig takst + nattillæg i stedet for rådighedstillæg ikke i stedet fører til, at kommuner helt undlader at udmåle tilskud til hjælp om natten, eller at kommunernes udmåling bliver mere restriktiv end hidtil, fordi udgiften øges?”

 

 

Svar:

 

Lovforslaget skal sikre, at kommunalbestyrelsen fremover udmåler et tilskud, der gør det muligt for borgere at rekruttere og fastholde de nødvendige hjælpere i en BPA-ordning.

 

Det fremgår af lovforslaget, at kommunalbestyrelsen skal udmåle løn, herunder tidsbestemte tillæg. Kommunerne kompenseres under et over bloktilskuddet for de merudgifter, der er forbundet med lovforslaget og herunder også forslaget om at sikre, at kommunalbestyrelsen ved udmålingen tager højde for tidsbestemte tillæg. De økonomiske konsekvenser af lovforslaget skal forhandles med de kommunale parter.

 

Det kan supplerende oplyses, at det forventes, at den kommende bekendtgørelse om BPA vil give mulighed for, at der i særlige tilfælde kan udmåles rådighedstimer for borgeren. Dette kan for eksempel være tilfældet, når der ellers ville være behov for ’delt tjeneste’, på grund af særlige geografiske forhold som kan medføre, at det vil være vanskeligt at rekruttere hjælpere til dækning af et mere spredt hjælpebehov. Herved er det hensigten fortsat at sikre, at borgeren kan modtage den nødvendige hjælp eksempelvis på grund af et mere spredt hjælpebehov, uden at dette medfører forøgede udgifter for kommunalbestyrelsen.

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Ingemann