Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

CAP/ J.nr. 2008-3698

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 3. april 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. marts 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 22 (Ad L 136). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 22:

 

”Hvilke administrative besparelser vil en kommune opnå, hvis borgeren videregiver sit arbejdsgiveransvar til andre?”

 

 

 

Svar:

 

Det skal understreges, at hensigten med reglerne om borgerstyret personlig assistance ikke har været at sikre en administrativ besparelse for kommunerne. Hensigten er at give borgere med et omfattende hjælpebehov, mulighed for mere fleksible løsninger, der kan tilpasses den enkelte borgers ønsker og behov.

 

Lov nr. 549 af 17. juni 2008 og L 136 medfører større ændringer i regelsættet, og der vil derfor i forbindelse med implementeringen af de nye regler være et behov for udvikling af nye beregninger, sagsgange med videre i kommunerne. Disse opgaver anslås at medføre administrative merudgifter for kommunerne, særligt i det første år efter gennemførelsen, idet der forventes at være udviklingsudgifter forbundet med disse opgaver. Kommunerne kompenseres herfor over bloktilskuddet.

 

Det forventes dog på længere sigt, at gennemførelsen af reglerne om BPA vil medføre flere mere professionelle aktører på området, der vil kunne varetage en del af den kommunale vejledning og rådgivning i forhold til den enkelte borgers drift af disse ordninger. Der kan derfor på sigt være en administrativ besparelse på dette område i forhold til de borgere, der vælger at overdrage arbejdsgiveransvaret til en forening eller et privat firma.   

 

Den kommende rådgivningsfunktion og de midler, der er afsat til at iværksætte kurser både for nye og eksisterende modtagere af BPA, vil derudover kunne medvirke til en administrativ besparelse for kommunerne på grund af et reduceret behov for rådgivning i forhold til konkrete spørgsmål.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Ingemann