Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

CAP/ J.nr. 2008-3698

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 3. april 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. marts 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 24 (Ad L 136). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 24:

 

”Hvilke personalegrupper er efter ministerens mening sammenlignelige med handicaphjælpere, når f.eks. store dele af en handicaphjælpers arbejde ikke udføres af andre grupper og f.eks. slet ikke må udføres af en hjemmehjælper?”

 

 

Svar:

 

Handicaphjælpere kan være personer med meget forskellig uddannelsesmæssig eller faglig baggrund og meget forskellige kvalifikationer.

 

Styrken ved en BPA-ordning er netop, at det er borgeren, der selv udvælger og ansætter hjælperen på baggrund af den enkeltes individuelle behov.

Der er derfor ikke henvist til en bestemt personalegruppe, da dette vurderes at ville kunne modvirke mulighederne for at skabe den nødvendige rummelighed i udmålingen og dermed den nødvendige fleksibilitet for borgeren.

 

Det fremgår desuden af lovforslagets bemærkninger, at der ved udmålingen af udgifterne til aflønning tages udgangspunkt i en konkret vurdering af borgerens behov, og at der i særlige tilfælde kan være behov for at ansætte hjælpere med særlige kvalifikationer og/eller særlig faglig baggrund. Sådanne særlige forhold vil, i lighed med de gældende regler, skulle afspejles i kommunalbestyrelsens udmåling til løn mv.

 

Karen Jespersen

/ Karin Ingemann