Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

CAP/ J.nr. 2008-3698

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 6. april 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. marts 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 27 (Ad L 136). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 27:

 

”Vil ministeren redegøre for hvorledes det kombineres 1) at udmålingen af tilskuddet til BPA sker efter niveauet for sammenlignelige grupper, 2) at udmålingen af tilskuddet til BPA skal være stor nok til at borgeren kan afgive sit arbejdsgiveransvar og 3) at udmålingen af tilskuddet til BPA skal være stor nok til, at borgeren kan vælge mellem flere forskellige private firmaer/borgerstyrede foreninger, hvis der er modstrid mellem de tre hensyn, f.eks. hvis princip 2 og 3 ikke kan nås ved brug af princip nr. 1?”

 

 

Svar:

 

Med dette lovforslag foreslås indført en hjemmel til at fastsætte nærmere regler for udmåling af tilskud til BPA, herunder tilskud til løn ud fra niveauet for sammenlignelige grupper, tilskud til udgifter ved varetagelse af arbejdsgiveropgaver og administrative opgaver m.v. samt andre udgifter for borgeren, der er forbundet med den modtagne hjælp.

 

Kommunalbestyrelsen skal ud fra den kommende bekendtgørelse altid udmåle det kontante tilskud til løn. Som det fremgår af lovforslagets bemærkninger, skal det blandt andet ske på baggrund af en række nærmere bestemte elementer. Det foreslås fastsat i bekendtgørelsen, at tilskuddet til løn til ansættelse af hjælpere til BPA udmåles på samme vilkår og med samme sats, uanset om borgeren er arbejdsgiver for hjælperne eller har overført tilskuddet til en nærstående, en forening eller en virksomhed, der herefter er arbejdsgiver for hjælperne.

 

Kommunalbestyrelsen skal desuden udmåle tilskud tilvaretagelse af arbejdsgiveropgaver og administration mv., hvis borgeren ønsker at overdrage tilskuddet til en forening eller en privat virksomhed. Kommunalbestyrelsens udmåling af tilskud skal blandt andet dække:

 

Muligheden for at vælge mellem flere foreninger eller firmaer vil dels afhænge af den kommunale udmåling af tilskud og dels af, hvilke firmaer og foreninger, der findes i borgerens område, som kan og vil indgå aftale med den enkelte borger.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Ingemann