Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

CAP/ J.nr. 2008-3698

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 1. april 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 20. marts 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 4 (Ad L 136), stillet efter ønske af Lone Dybkjær (RV).

­

 

Spørgsmål nr. 4:

 

”Vil ministeren forklare, hvorfor det fortsat er nødvendigt at opretholde både servicelovens § 95 og § 96, når det er muligt at opnå BPA efter begge paragraffer, samt når mulighederne i forhold til hjemmehjælp til personlig og praktisk hjælp også bliver ændret i retningen af at kunne sammenlignes med BPA, herunder om det ikke vil være muligt at arbejde for, at afskaffe servicelovens § 95 og tildele støtte baseret på hjemmehjælp efter bestemmelserne om hjemmehjælp og BPA efter reglerne i servicelovens § 96?”

 

Svar:

 

Spørgsmålet er forstået således, at der i spørgsmålet henvises til forslaget om servicebeviser (L 113). Det skal hertil bemærkes, at L 113 giver kommunerne adgang til også at tilbyde almindelige hjemmehjælpsmodtagere, der modtager mindre end 20 timers hjælp i hjemmet ugentligt, større valgfrihed og fleksibilitet, når de skal vælge leverandør. Da der med indførelsen af servicebeviser imidlertid er tale om en ny mulighed for kommunerne, vurderes det ikke hensigtsmæssigt at afskaffe servicelovens § 95, der for eksempel i stk. 2 giver borgeren en ret til at modtage hjælpen i form af et kontant tilskud, når borgeren har behov for hjælp i hjemmet i mere end 20 timer ugentligt

 

Med lov nr. 549 af 17. juni 2008 og L 136 er lighederne mellem servicelovens §§ 95 og 96 blevet større, blandt andet i forhold til udmåling af det kontante tilskud og mulighederne for fleksibilitet for borgeren.

 

Bestemmelserne har dog fortsat et forskelligt udgangspunkt for udmålingen af hjælp. Det gælder for eksempel, at hjælp efter servicelovens § 96 omfatter ydelser, som ligger ud over det, der normalt kan dækkes i form af praktisk og personlig hjælp og pleje (hjemmehjælp), og at § 95 alene omfatter hjælp i hjemmet.

 

Anvendelsen af de to bestemmelser og mulighederne for forenkling følges løbende, og der skønnes ikke på nuværende tidspunkt at være grundlag for en forenkling af regelsættet.

 

 

Karen Jespersen

 

/ Morten Starch Lauritsen Â