Trafikudvalget 2008-09
L 145
Offentligt
670847_0001.png
670847_0002.png
Udkast
MINISTEREN
Folketingets TrafikudvalgChristiansborg1240 København K
Dato20. april 2009Dok.idJ. nr. T113-000025Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 1. april 2009 stillet mig følgende spørgsmål 7vedrørende L 145 – Forslag til ændring af lov om jernbane, som jeg hermedskal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål nr. 7:

"Det fremgår i ministeriets høringsnotat, at Danmark ikke kan lavesupplerende lovgivning i forhold til forordningens bestemmelser. Hvad betyderdet konkret i forhold til mulighederne for via lovgivning eller udbud at forbedreservice til personer med handicap, der skal benytte det danske jernbanenet,f.eks. i forhold til at skabe bedre mulighed for fysisk tilgængelighed, mulighedfor mere spontan kørsel med mindre tid til varsling i forhold til personer medbehov for service i forbindelse med ind- og udstigning eller etablering af enforbedret ledsageordning? Det vil f.eks. være uhensigtsmæssigt med enbegrænsning i forhold til at kunne efterleve FN handicapkonventionen, når detgælder dens fokusering på bl.a. tilgængelighed (artikel 9) og mobilitet (artikel20) for personer med handicap."

Svar:

Indledningsvis kan jeg henvise til min besvarelse af spørgsmål 4, der i storudstrækning omhandler samme emne.Som det fremgår af denne besvarelse, har jernbanevirksomhederne mulighedfor at tilbyde gunstigere betingelser end det, der fremgår af forordningen.Denne mulighed fremgår af forordningens artikel 6.Specifikt i forhold til udbud, vil jernbanevirksomheden altid skulle tage højdefor de betingelser, der følger af passagerrettighedsforordningen, herunder forhandicappede og bevægelseshæmmede personer. Herudover hindrerforordningen eksempelvis heller ikke, at en jernbanevirksomhed i forbindelsemed udbud af en togstrækning tager hensyn til forhold vedrørendehandicappede og bevægelseshæmmede personer.
Med hensyn til det i spørgsmålet nævnte om FN handicapkonventionen sesforordningen ikke at indeholde begrænsninger i forhold til at kunne efterleveFN handicapkonventionens artikel 9 og 20 om tilgængelighed og mobilitet.
Side 2/2
Med venlig hilsen
Lars Barfoed