Udvalget for Videnskab og Teknologi 2008-09, Uddannelsesudvalget 2008-09
L 147 Bilag 6, L 188 Bilag 8
Offentligt
676819_0001.png
676819_0002.png
676819_0003.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
./.
Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir fra samrådet i Viden-skabsudvalget onsdag den 29. april 2009 vedrørende forskelle i lovgivning omudenlandske studier.
30. april 2009
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefonTelefax3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Med venlig hilsen
E-postNetstedCVR-nr.
Helge SanderSagsnr.Dok nr.Side09-0486169057511/1

Samråd (lukket) i Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi onsdag

den 29. april 2009 vedr. forskelle i lovgivning om udenlandske studier – UVT

– L 147 – spørgsmål A.

DET TALTE ORD GÆLDER

Spørgsmål A:

Videnskabsministeren og undervisningsministeren bedes redegøre for ogbegrunde de væsentlige forskelle i de modeller for udbud af uddannelserne iudlandet, der er valgt for hhv. erhvervsrettede videregående uddannelser (L188)og universitetsuddannelserne (L147), herunder særligt for så vidt angår:regler for brugerbetaling og muligheden for danske studerende for at fådækket en eventuel studieafgift med udlandsstipendiumregler for danske uddannelsesinstitutioners mulighed for selv at udbydeuddannelser i udlandet versus udbud i samarbejde med en udenlandskuddannelsesinstitution?
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling

Svar:

En afgørende forskel er, at Undervisningsministeriets lovforslag er møntet påat give institutionerne mulighed for at udbyde danske uddannelser i udlandetog hensigten er ikke at danske studerende skal tage disse uddannelser.På Videnskabsministeriets område er målet at skabe rammer for udbud afforskningsbaserede uddannelser i udlandet, som tillige er et attraktivt tilbudtil danske studerende og som også fører frem til et dansk eksamensbevis.Formålet med forslaget om universiteterne er altså at gøre det muligt i for-bindelse med forskningssamarbejder mellem danske og udenlandske univer-siteter at udbyde uddannelser, som bygger på resultater af disse forsknings-samarbejder.Danske universitetsuddannelser er forskningsbaserede og uddannelserne skalderfor foregå i umiddelbar tilknytning til et forskningsmiljø. Derfor skal ud-dannelserne udbydes af det udenlandske universitet, hvor forskningssamar-bejdet foregår.Hensigten med forslaget om universiteterne er, at danske og udenlandskeuniversiteter kan lære af hinanden og i fællesskab skabe nye forskningsmiljø-er og udvikle nye uddannelserDer er altså således tale om at understøtte de udviklingsmuligheder, der erforbundet med, at danske universiteter samarbejder med udenlandske univer-siteter om forskning og forskningsbaseret uddannelserHensigten er tillige at forbedre danske studerendes mulighed for at opnå endansk grad samtidig med at de læser i udlandet. Således vil de studerende bå-de få et udenlandsk og et dansk eksamensbevis. På den måde sikres det, atuddannelserne kan genkendes af arbejdsgiverne også på det danske arbejds-marked.
Side
2/2
På universitetsområdet er det forventningen, at uddannelserne skal tiltrækkebåde danske og internationale studerende. Uddannelserne udbydes af et uden-landsk universitet og finansieres derfor efter nationale regler i det land, hvoruddannelsen udbydes. Er der tale om en eventuel deltagerbetaling vil danskestuderende, der er berettiget til udlandsstipendium kunne få dækket deltager-betaling via udlandsstipendieordningen.Uddannelsen foregår på et udenlandsk universitet og uddannelsesmiljøet vilderfor være anderledes og mere internationalt end det er i Danmark. Der erderfor god fornuft i, at de danske studerende, der rejser ud for at læse disseuddannelser kan få udlandsstipendiet med.
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
3/3