Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
L 165 Bilag 12
Offentligt
677755_0001.png
677755_0002.png
Vodroffsvej 131900 Frederiksberg CTlf. 3325 0122 – Fax 3324 2032E-mail: [email protected] www.lo-storkobenhavn.dk
Frederiksberg d. 30. April 2009

LO Storkøbenhavns miljøudvalgs foretræde for Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg d. 6. maj

2009 omhandlende L 165 lov om ændring af sygedagpengloven.

LO Storkøbenhavns miljøudvalg ønsker at drøfte følgende punkter med FolketingetsArbejdsmarkedsudvalg i forbindelse med ændringen af sygedagpengloven:

Refusionsreglerne i forbindelse med sygedagpengloven

I lovforslaget indgår, at statens refusion for kommunernes udgift til sygedagpenge hæves fra 50 %til 65 % procent, hvis den sygemeldte er delvist raskmeldt eller i et aktivt tilbud i mere end 10 timerom ugen. Ellers sænkes refusionen til 35 procent.
LO Storkøbenhavns miljøudvalg vil gerne drøfte med Arbejdsmarkedsudvalget, om den storedifference mellem disse to refusionssatser kan medføre, at nogle kommuner vil presse sygemeldteud i beskæftigelse eller aktivering, for at få mulighed for at modtage den høje refusionssats på 65%? Hertil kommer, at kommunen på grund af disse incitamenter udsættes for et tidspres, som kanbetyde at man ikke altid vil have tid til at kunne indhente alle relevante oplysninger, der skal liggetil grund for at iværksætte en fastholdelsesplan for den enkelte borger.
LO Storkøbenhavns miljøudvalg vil også gerne stille spørgsmålstegn ved, om incitamentstruktureni refusionsreglerne kan medføre, at den sygemeldte i endnu højere grad end i dag vil blive sendtrundt fra arbejdsgiver til kommune og fra kommune til anden aktør, og hvor indholdet af samtalernei høj grad vil være identiske og derfor set fra den sygemeldtes synspunkt spild af tid.

4-ugers samtalen

I dag når mange kommuner ikke at overholde det lovmæssige krav om opfølgningssamtaler. Ilovforslaget ligger, at der allerede skal afholdes opfølgningssamtaler efter 4 uger. LOStorkøbenhavns miljøudvalg vil derfor gerne stille spørgsmålstegn ved, om det er muligt for
kommunerne at nå at afholde opfølgningssamtalen inden for blot 4 uger? Dette skal også ses i lysetaf, at arbejdsgiver betaler for de første 3 ugers sygefravær.LO Storkøbenhavns miljøudvalg vil også gerne stille spørgsmålstegn ved, om det vil være muligt ialle sager, at få indhentet en lægefaglig vurdering, og ikke blot en sagsbehandlers lægeligevurdering?

Arbejdsgivernes rolle

Det er LO Storkøbenhavns miljøudvalgs holdning at:En arbejdsgiver med over 20 ansatte bør forpligtes til et større ansvar i forhold tilsygemeldte og deltidssyge.Sygemeldte og deltidssyge, bør så vidt muligt sikres beskæftigelse i den pågældendevirksomhed de er sygemeldte fra, idet jobskifte kan være omkostningsfuldt for desygemeldte. Dette gælder især de psykiske syge, som kan få svært ved at skifte til andenarbejdsplads eller komme over en i en mindre virksomhed, som ofte ikke har overskud til atrumme dem.

Forebyggelse

LO Storkøbenhavns miljøudvalg ønsker at drøfte, hvorfor sygedagpengloven ikke indeholder nogenforslag til arbejdsmiljøinitiativer eller forebyggelsesinitiativer selvom det er blevet dokumenteret, at1/3 af alt sygefravær er arbejdsrelateret?
LO Storkøbenhavns miljøudvalg vil til foretrædet medbringe et af vores medlemmer, som har haften negativ oplevelse i forbindelse med en sygemelding i det nuværende system, hvilket han kort vilredegøre for.