Lovforslag L165

Som led i gennemførelse af regeringens sygefraværsplan er der fremsat et Lovforslag L165 med ændringer til Sygedagpengeloven, Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, Lov om aktiv socialpolitik samt Integrationsloven.

 

En del af L165, nemlig lovforslagets §2, nr. 12 og §3, nr. 2, omhandler brugen af anden aktør i beskæftigelsesindsatsen. Lovforslaget skal ses i forlængelse af muligheden for at inddrage anden aktør efter beskæftigelseslovgivningen, som trådte i kraft 1. januar 2008.

 

Hovedhensynene bag det politiske ønske om at inddrage andre aktører i beskæftigelsesindsatsen er:

 

I tråd med dette har Gribskov Kommune indrettet sin beskæftigelsesindsats således, at det bliver muligt i maksimalt omfang at inddrage andre aktører.

 

Lov 165 er et stort skridt i retning af øgede muligheder for at inddrage andre aktører i løsning af opgaverne på beskæftigelsesområdet. Imidlertid er det for kommunerne stadig ikke muligt med det fremsatte lovforslag at lægge en række opgaver ud til andre aktører. Kommunerne vil således stadig skulle opretholde en myndighedsenhed, som skal godkende anden aktørs indstillinger. Dette modarbejder de politiske intentioner og medvirker til at skabe uklare samarbejdsflader, fordyrende bureaukrati med uhensigtsmæssige arbejdsgange og dermed manglende flow i sagsforløbene mv.

 

Det store skridt er taget i lovforslaget i forhold til at lade andre aktører stå for opfølgningsplaner, ressourceprofiler mv. på sygedagpengeområdet. Set i det lys virker det ikke konsekvent, når mindre indgribende myndighedsfunktioner i forhold til kontanthjælpsmodtagere, revalidenter, fleksjobbere og personer på ledighedsydelse stadig skal fastholdes i kommunalt regi.

 

I det følgende beskrives henført til områder hvilke opgaver, som efter vedtagelsen af det fremsatte lovforslag ikke vil kunne overlades til andre aktører. Man er opmærksom på, at lovforslaget ikke indeholder ændringer vedrørende reglerne om fleksjob i beskæftigelsesloven.

 

Myndighedsopgaver - sygedagpenge

 

 

 

Myndighedsopgaver - modtagere af kontanthjælp eller starthjælp

 

Myndighedsopgaver - fleksjob

 

Myndighedsopgaver generelt

 

Borgeren har i videre omfang klageadgang ift. anden aktørs beslutninger om myndighedsudøvelsen end afgørelser om myndighedsudøvelser truffet af kommunen. Endvidere påhviler ansvaret for beskæftigelsesindsatsen fuldt ud kommunen, selvom udførelsen er udlagt til anden aktør. Dette gælder også myndighedsopgaverne.

 

På den baggrund finder Gribskov Kommune det helt ubetænkeligt at overlade de sidste myndighedsopgaver i beskæftigelseslovgivningen til anden aktør.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Claus Thykjær

Vicekommunaldirektør

Gribskov Kommune