Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
L 165
Offentligt
676395_0001.png
676395_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 16. april 2009 stillet følgende spørgsmål nr.11 (L 165), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MortenØstergaard (RV).
30. April 2009J.nr. 2009-0004726

Spørgsmål nr. 11:

”Er der i sygefraværsplanen nogen opfølgning på de raskmeldte efter de er vendttilbage til arbejde med henblik på at modvirke risiko for tilbagefald? Vil ministerenoverveje at forpligte kommunerne herpå al den stund at raskmeldte ifølge SFI haren overrisiko for tilbagefald de første 30 uger efter tilbagevenden til arbejde?”

Endeligt svar:

Sygefraværsaftalen indeholder en bred vifte af initiativer, som på forskellig vis skalbidrage til at nedbringe sygefraværet.En meget stor del af initiativerne, hvoraf flere udmøntes i L 165, skal bidrage til atstyrke den kommunale sygedagpengeopfølgning samt bidrage til at forbedre ram-merne for den kommunale sygedagpengeopfølgning.Denne styrkelse af den kommunale sygedagpengeopfølgning med flere samtalerved personligt fremmøde, dialog med virksomheden og yderligere fokus på gradvistilbagevenden til arbejde samt med mulighed for at give en beskæftigelsesrettetindsats til syge, skal bl.a. bidrage til, at alle syge får den nødvendige beskæftigel-sesrettede indsats. Styrkelsen af kommunal indsats vil dermed mindskes risikoenfor tilbagefald.De forbedrede rammer for den kommunale indsats bl.a. med guide om sygedag-pengeopfølgning, kompetenceudvikling af medarbejdere og med støtte til en bedreit-understøtning vil give kommunerne bedre rammer for sygedagpengeopfølgnin-gen, hvilket alt andet lige også vil medvirke til, at færre sygemeldte får tilbagefald.Jeg finder det imidlertid vigtigt at understrege, at vi taler om syge mennesker, hvortilbagefaldet ikke kan forhindres. Der vil altid være mennesker, hvor sygdommenvender tilbage. Fx kan det ikke undgås, at personer med ryglidelser får tilbagefaldmed mellemrum. Det kan heller ikke undgås, at personen, der fx er knæopereret,sygemeldes, fordi det viser sig, at det hidtidige arbejde alligevel er for fysisk an-strengende.
Herudover kan jeg oplyse, at kommunerne er forpligtet til at yde den enkelte sygeden indsats for fastholdelse, som er nødvendig. Med bl.a. L 165 får kommunen nyeredskaber i indsatsen for at give den enkelte syge den nødvendige indsats, og effek-ten af loven vil senere blive evalueret.Endelig vil jeg fremhæve, at sygefraværsaftalen indeholder en række initiativer,som vil bidrage til, at virksomhedernes indsats i forhold til sygefraværet bliverstyrket. Enkelte af forslagene er indarbejdet i L 165. Det gælder fx forslaget om, atarbejdsgiveren skal holde samtale med den sygemeldte om fraværet inden udgan-gen af 4. sygeuge. L 165 indeholder også forslag om en ny lægeerklæring, som eret redskab til at styrke virksomhedernes fastholdelsesindsats. Aftalen indeholderogså forslag om guide til virksomhederne om sygefravær og om støtte til kompe-tenceudvikling af ledere. Initiativerne vil alt andet lige bidrage til, at virksomhe-dernes indsats vil føre til flere holdbare løsninger og dermed mindre tilbagefald.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2