Boligudvalget 2008-09
L 166 Spørgsmål 34
Offentligt
659937_0001.png
659937_0002.png
659937_0003.png
659937_0004.png
659937_0005.png

Boligudvalget

Til:

Dato:

Økonomi- og erhvervsministeren25. marts 2009
Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:

L 166

Forslag til lov om statstilskud til renoverings- og bygningsarbejder og energibesparendeAf økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen).

Spørgsmål 34

Ministeren bedes redegøre for den beskæftigelsesmæssige effekt afrenoveringspuljen, herunder anføre de økonomiske forudsætninger for beregningaf effekten?

Spørgsmål 35

Ministeren bedes redegøre for den energibesparende effekt af renoveringspuljen,herunder anføre forudsætningerne for beregning af effekten?

Spørgsmål 36

Ministeren bedes redegøre for, hvordan ministeren vægter behovet for at få gangi beskæftigelsen indenfor byggeriet mod ambitionerne om at fåenergibesparelser ind i de danske boliger?

Spørgsmål 37

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren mener, at lovforslaget, set i lysetaf energiaftalen fra februar 2008, er omfattende nok og sikrer tilstrækkeligeenergibesparelser?

Spørgsmål 38

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren ikke er enig i, at man ved atmålrette 1,5 mia. kr. udelukkende til energirenoveringer, ville opnå en langtstørre reduktion af energiforbruget og dermed reduktion af CO2-udledningen iDanmark?

Spørgsmål 39

Ministeren bedes redegøre for, hvilken effekt på forbrug af fossile brændslerlovforslaget har?
1/6

Spørgsmål 40

Ministeren bedes redegøre for, hvor stort et beløb, der tænkes afsat til kontrolmed, at statens midler anvendes til de formål, som er nævnt i loven og ifremtidige bekendtgørelser?

Spørgsmål 41

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren anser det for tilstrækkeligt atafsætte et beløb på under 1 promille af tilskudssummen til kontrol med, atstatens midler anvendes til de formål, som er nævnt i loven og i fremtidigebekendtgørelser?

Spørgsmål 42

Ministeren bedes redegøre for ministerens holdning til BAT-kartelletsforudsigelse om, at man risikerer at se mange projekter, hvor dele af udgifterneuretmæssigt bliver flyttet fra materialer over på arbejdstimer.

Spørgsmål 43

Ministeren bedes redegøre for, hvordan Erhvervs- og Byggestyrelsen med enskrivebordskontrol vil sikre, at de arbejdstimer og det materialeforbrug, derfremgår af fakturaerne, er de samme, som rent faktisk er udført og anvendt.

Spørgsmål 44

Mener ministeren, at renoveringspuljen ud fra en målsætning omenergibesparelser i bygninger kommer på det rigtige tidspunkt, når der ikke er etrådgivnings- og vejledningssystem for energibesparelser på plads endnu?

Spørgsmål 45

Mener ministeren ikke, at lovforslaget bør sikre, at huskøbere med skøde på enbolig, som med andre ord er i gang med at overtage ny bolig, men som påansøgningstidspunktet ikke har adresse i boligen, skal have mulighed for atansøge om tilskud fra renoveringspuljen?

Spørgsmål 46

Mener ministeren, at det i først til mølle-princippet er sikret, at ansøgerne fårtilskud i den rækkefølge som ansøgeren har ansøgt om tilskud, når man bådekan ansøge elektronisk over internettet og pr. brev?

Spørgsmål 47

Mener ministeren, at de ansøgere, som afleverer ansøgning pr. post får en fairplacering i køen, hvis der den ansøgningsdag, hvor puljens midler slipper op,ligger en stor bunke ansøgninger med poststempel fra samme dag?

Spørgsmål 48

Mener ministeren ikke, at det vil være mest retfærdigt overfor de ansøgere, hvisansøgning bliver behandlet den dag puljens midler slipper op, skal have tildelttilskud, hvis ansøgningen ellers lever op til kriterierne for tilskud, så der ikketilfældigt skal prioriteres mellem ansøgerne ud fra om de lå øverst eller nederst ipostbunken den pågældende dag?
1/6

Spørgsmål 49

Mener ministeren, at det er rimeligt, at lejerne i den almene sektor selv skalbetale for alle renoveringer via Landsbyggefonden, når den enkelte ejer meddette forslag kan modtage støtte til sine renoveringer og i forvejen modtagerstøtte på lån via rentefradraget?

Spørgsmål 50

Mener ministeren, at lejerne i den almene sektor på et tidspunkt skal modtagestatslige støttemidler til sine renoveringer frem for selv at betale hele udgiftenmed sine egne opsparede midler i Landsbyggefonden?

Spørgsmål 51

Ministeren bedes redegøre for de finansielle konsekvenser af lovforslaget, somfølge af at store dele af de statslige udgifter til tilskud vender tilbage istatskassen i form af moms og skat?

Spørgsmål 52

Ministeren bedes redegøre for de finansielle konsekvenser af lovforslaget, somfølge af at stat og kommuner sparer udgifter til kontanthjælp ogarbejdsløshedsunderstøttelse til de håndværkere, som kommer i arbejde?

Spørgsmål 53

Ministeren bedes redegøre for, om det ikke er forventeligt, at ordningen presserpriserne på håndvækstilbud op?

Spørgsmål 54

Ministeren bedes redegøre for, hvordan en ansøger skal forholde sig, hvisansøgeren får tilsagn til at bruge én bestemt håndværker, men fx som følge af athåndværksvirksomheden går konkurs, bruger en anden håndværker?

Spørgsmål 55

Mener ministeren, at retssikkerheden er i orden i og med at Erhvervs- ogByggestyrelsens afgørelser om tilsagn om tilskud eller ej er enendelighedsafgørelse, som ikke kan ankes?

Spørgsmål 56

Mener ministeren, at retssikkerheden er sikret for den ansøger der får afslag veden eventuel administrativ fejl, når ansøgeren ikke har mulighed for at ankeafgørelsen?

Spørgsmål 57

Ministeren bedes redegøre for, hvad en ansøger skal gøre hvis ansøgeren ender ifølgende situation, som hænger sammen med sagsbehandlingstiden: enansøger, som afventer ordningen om tilskud skal træde i kraft, får tilbud fra enhåndværker og sender derefter ansøgningen ind, hvorefter Erhvervs- ogbyggestyrelsen først afgiver svar på ansøgningen, efter håndværkeren ikkelængere er bundet af sit tilbud til ansøgeren?

Spørgsmål 58

Ministeren bedes redegøre for, hvilken type lønudgifter der gives tilskud til?
1/6

Spørgsmål 59

Ministeren bedes redegøre for, hvilke komplikationer det kan give fortilskudsordningen, at en typisk håndværkerregning lyder på en såkaldt’mesterpris’ på ca. 2/3 af regningen, hvor den resterende 1/3 af regningen går tilmaterialer?

Spørgsmål 60

Mener ministeren, at man kunne give et 25 pct. tilskud til den samlede regningmed et maksimum på 25.000 kr. med henblik på at undgå omfaktureringer ogsamtidig undgå de fleste kontrolforanstaltninger?

Spørgsmål 61

Ministeren bedes redegøre for, hvordan Erhvervs- og Byggestyrelsen vil vurderede forskellige materialepriser, der ligger til grund for ansøgninger om tilskud tilmaterialer?

Spørgsmål 62

Ministeren bedes redegøre for, om Erhvervs- og byggestyrelsen er vidende om atforskellige håndværksmestre har forskellige rabataftaler med grossister /byggemarkeder om, hvad og hvordan, de betaler for materialer? Herunder hvilkeforholdsregler Erhvervs- og Byggestyrelsen vil tage i forhold til forskelle ifordelingen af løn- og materialeudgifter som følge af sådanne rabataftaler medgrossister / byggemarkeder?

Spørgsmål 63

Ministeren bedes redegøre for, hvordan Erhvervs- og byggestyrelsen sikrer sigmod omfakturering, hvor materialepriser flyttes over på lønudgifter?

Spørgsmål 64

Ministeren bedes redegøre for, hvilke elementer lønbegrebet i forbindelse medtilskudsordningen er konstrueret af?

Spørgsmål 65

Ministeren bedes redegøre for, hvad det koster at administrere ordningen?

Spørgsmål 66

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor er materialeudgifter til isolering ikke medpå listen over materialer, der gives tilskud til, når der fortsat er et stort antaldanske boliger, der ikke er ordentligt isoleret?

Spørgsmål 67

Ministeren bedes redegøre for, hvordan lovforslaget harmonerer medenergiaftalen fra 21. februar 2008 om reduktion af energiforbruget i bygninger ogboliger?

Spørgsmål 68

Mener ministeren, at det er rimeligt at sammenligne Erhvervs- ogByggestyrelsens erfaringer fra administration af Hjemmeserviceordningen meddenne tilskudsordning? Herunder om ministeren ikke mener, at der stor forskelpå fx materialeforbrug ved Hjemmeserviceordningen og denne tilskudsordningvedrørende renoveringer af boliger?
1/6

Spørgsmål 69

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor forslaget ikke støtter udfasning af dårligtforbrændende brændeovne?

Spørgsmål 70

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor forslaget ikke støtter energibesparendeforbedringer i sommerhuse, hvor der mange steder er ét-lags glas ogel-opvarmning?

Spørgsmål 71

Ministeren bedes redegøre for, hvilken begrundelse der ligger til grund for, atolie- og gas fyr giver mere lønarbejde end Biofyr og -ovne?

Spørgsmål 72

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor der gives tilskud til varmepumper (hermenes ikke jordvarmepumper) da de i energiforbrug og forurening nærmest eridentisk med elvarme under de danske klimatiske forhold og samtidigt er ikkesærligt løntungt, fordi den kun kræver få timers arbejde at installere?

Spørgsmål 73

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor der ikke er angivet specifikke krav tilvarmepumper.

Spørgsmål 74

Er ministeren vidende om, at varmepumper kan køle boligen? Herunderministerens kommentar til sammenhængen i, hvordan det faktum atvarmepumper kan køle boligen og at det i lovforslaget fremgår, at der ikke ydestilskud til installationer der kan køle boligen?

Spørgsmål 75

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor malearbejde ikke fremgår af ’positivlisten’hørende til renoveringspuljen.

Spørgsmål 76

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren vil sikre, at malerarbejde kanudføres uden anden renovering, eller om ministeren mener, at der kun kan givestilskud til malerarbejde, hvis det er en del af et mere omfattenderenoveringsarbejde.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).Svaret bedes sendt elektronisk til spørgeren på[email protected]og til[email protected].
På udvalgets vegne
Nanna Westerbyformand.
1/6