Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
L 174 Spørgsmål 1
Offentligt
671202_0001.png
671202_0002.png

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik

Til:

Dato:

Integrationsministeren22. april 2009
Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:

L 174

Forslag til lov om ændring af udlændingeloven. (Skærpelse af udvisningsreglerne og reglerne omindrejseforbud, udelukkelse m.v. af udlændinge opført på FN’s og EU’s sanktionslister m.v.).Af integrationsministeren (Birthe Rønn Hornbech).

Spørgsmål 1

Ministeren bedes med henvisning til konkrete afgørelser dokumentere, hvilkentype sager og hvilken type kriminalitet, som i praksis har ført til, atMenneskerettighedsdomstolen har accepteret udvisning på trods af en mindregrad af tilknytning til oprindelseslandet, jf. lovforslagets bemærkninger pkt.2.1.3.1.

Spørgsmål 2

Ministeren bedes i forlængelse af bl.a. Rigsadvokatens høringssvar redegøre for,hvilke ændringer i praksis vedrørende udvisninger der kan forventes medlovforslaget. Her tænkes bl.a. på hvilke typer af domme, der som noget nyt kanresultere i udvisning, hvis den dømte eksempelvis har opholdt sig i landet i 8-9år, og når proportionalitetsprincippet og Danmarks internationale forpligtelsersamtidig skal overholdes.

Spørgsmål 3

Ministeren bedes uddybe, i hvilken situation et skærpet indrejseforbud vil kunneføre til en andet udfald af proportionalitetsvurderingen end i dag.

Spørgsmål 4

Ministeren bedes redegøre for, om ikke den menneskeretligeproportionalitetsvurdering er ens for EU-borgere og tredjelandsborger, hvorforAdvokatrådets eksempel med den britiske statsborger, som Højesteret undlodat udvise i 2008 (omtalt i Advokatrådets høringssvar), må siges at have relevansfor både EU-borgere og tredjelandsborgere.
1/2

Spørgsmål 5

Ministeren bedes redegøre for, hvilke unødige processkabende konsekvenser idomstolenes behandlinger der kan forventes som en følge af lovforslaget, hvisman kigger på antallet af tiltalte udlændinge, som nu gøres til genstand forudvisningspåstand. Ministeren bedes desuden redegøre for, om lovforslaget ipraksis vil få den konsekvens, at domstolene får vanskeligere ved at overholdeFolketingets opstillede krav til hurtig sagsbehandling i voldssager.

Spørgsmål 6

Ministeren bedes redegøre for, om der efter regeringens opfattelse ertilstrækkelige retsgarantier for de personer, der optages på FN´s og EU´sterrorlister.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Morten Østergaard (RV).Svaret bedes sendt elektronisk til spørgeren på[email protected]og til[email protected].
På udvalgets vegne
Karen Jespersenformand.
1/2