Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
L 174
Offentligt
679930_0001.png
679930_0002.png
Dato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:
7. maj 2009Lovkontoret2008/4000-98SVE

Besvarelse af spørgsmål nr. 11 ad L 174 stillet af Folketingets Udvalg for Ud-

lændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og

integration den 22. april 2009.

Spørgsmål:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilken prøvelse der forventes at ske af en asylan-søgers status, herunder risici i forbindelse med nægtelse af indrejse, hvis forslagets§ 1, nr. 2, vedtages.
”Svar:En udlænding, der indgiver ansøgning om asyl i Danmark, vil alene blive nægtetindrejse i Danmark, hvis Udlændingeservice efter reglerne i udlændingelovens § 48a finder, at asylansøgningen skal behandles i et andet land.Skal asylansøgningen behandles her i landet, og er der tale om en udlænding, derer opført på FN’s eller EU’s sanktionslister med rejserestriktioner, vil udlændingenpå normal vis få sin asylansøgning behandlet af Udlændingeservice med indbrin-gelse for Flygtningenævnet i tilfælde af afslag, jf. lovforslagets almindelige be-mærkninger, afsnit 3.4.Hvis asylmyndighederne finder, at udlændingen opfylder betingelserne i udlændin-gelovens § 7 for at få asyl i Danmark, må det vurderes, om den foreslåede be-stemmelse i udlændingelovens § 10, stk. 5, udelukker udlændingen herfra, eller omder er særlige grunde, der taler imod udelukkelse, jf. lovforslagets almindelige be-mærkninger, afsnit 3.3.2. Der kan være tale om humanitære grunde, de hensyn, derer nævnt i udlændingelovens § 26, stk. 1, eller hensynet til udlændingens privat- el-ler familieliv, jf. EMRK artikel 8.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Der skal således foretages en konkret afvejning mellem det forhold, at udlændingener opført på en sanktionsliste med rejserestriktioner, og de grunde som taler for, atansøgningen om opholdstilladelse imødekommes.Hvis udlændingen opfylder betingelserne for at få asyl efter udlændingelovens § 7,stk. 1 (konventionsstatus), vil afvejningen på grund af Danmarks internationale for-pligtelser efter flygtningekonventionen skulle foretages i overensstemmelse meddenne.Efter flygtningekonventionens artikel 1 F finder konventionens bestemmelser ikkeanvendelse på en person, der er omfattet af konventionens udelukkelsesgrunde,hvilket bl.a. omfatter en person, der har begået forbrydelser mod freden, krigsfor-brydelser, forbrydelser mod menneskeheden eller har begået en alvorlig ikke-politisk forbrydelse, før han kom til tilflugtslandet.Hvis udlændingen efter den konkrete afvejning må anses for udelukket fra opholds-tilladelse efter den foreslåede bestemmelse i udlændingelovens § 10, stk. 5, skaldet− i lighed med deøvrige udelukkelsesregler i § 10vurderes, om udsendelsekan ske, uden at de forhold, som er nævnt i udlændingelovens § 31, er til hinderherfor. Er dette ikke tilfældet, og udrejser udlændingen ikke frivilligt, vil udlændingenvære henvist til tålt ophold i Danmark.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk