Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
L 174
Offentligt
679939_0001.png
679939_0002.png
Dato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:
7. maj 2009Lovkontoret2008/4000-98SVE

Besvarelse af spørgsmål nr. 13 ad L 174 stillet af Folketingets Udvalg for Ud-

lændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og

integration den 22. april 2009.

Spørgsmål:

”Ministeren bedes præcisere, hvad Danmark er forpligtet til at indføre af restriktionerover for personer på sanktionslisterne.”

Svar:

Når FN’s Sikkerhedsråd vedtager sanktioner rettet mod et land, en enhed eller kon-krete personer, vil valget af sanktioner træffes ud fra, hvilken sanktion eller sanktio-ner der er bedst egnet til at opnå de ønskede resultater. Sanktionerne kan f.eks.være våbenembargo, handelsembargo, finansielle restriktioner eller visum- og ind-rejseforbud.EU gennemfører FN’s resolutioner i overensstemmelse med bestemmelserne heri,men kan også beslutte at træffe yderligere restriktive foranstaltninger, der betegnessom EU’s autonome sanktioner.Danmarks forpligtelse til at indføre restriktioner vil derfor afhænge af det enkeltesanktionsregime.FN’s Sikkerhedsråds resolution 1373 indeholder en generel opfordring til alle staterom at forebygge og bekæmpe terrorisme, herunder bl.a. ved at sikre, at terroristernægtes sikkert opholdssted og ikke kan rejse frit. Der er imidlertid ikke fra FN's sideudarbejdet en liste over de terrorister og terrororganisationer, som er omfattet af re-solutionen og dermed bl.a. rejserestriktionerne. Det er derfor som udgangspunkt deenkelte FN-medlemslande, som skal beslutte, hvem der er omfattet af resolutionen.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
EU's medlemslande har besluttet at gennemføre resolutionens forpligtelser i fælles-skab. EU har således gennemført resolution 1373 gennem en række retsakter, derkonkretiserer EU's forpligtelser, herunder bl.a. Rådets fælles holdning vedrørendeEU’s terrorlister (2001/930/FUSP)Den fælles holdning gengiver opfordringen i FN’s Sikkerhedsråds resolution 1373 tilmedlemsstaterne om, 1) at alle midler, økonomiske ressourcer m.v., der tilhørerpersoner, der begår eller forsøger at begå terrorhandlinger, eller som deltager i ellerfremmer gennemførelsen af terrorhandlinger, skal indefryses, 2) at personer, derfinansierer, planlægger, støtter eller begår terrorhandlinger, skal nægtes sikkert op-holdssted samt forhindres i at anvende medlemsstaternes område til sådanne for-mål, og 3) at terrorister og terrorenheder skal begrænses i deres bevægelsesfrihedgennem effektiv grænsekontrol og kontrol med udstedelse af rejsedokumenter.I forhold til personer på EU’s terrorlister er Danmark således forpligtet til at hindreophold, indrejse og gennemrejse. Som det fremgår af de almindelige bemærkningertil lovforslaget, afsnit 3.3.2., kan der imidlertid være særlige forhold, der indebærer,at en person på en sanktionsliste rent undtagelsesvist alligevel må tillades indrejseeller ophold i Danmark.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk