Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
L 174
Offentligt
680465_0001.png
680465_0002.png
Dato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:
7. maj 2009Lovkontoret2008/4000-98SVE

Besvarelse af spørgsmål nr. 5 ad L 174 stillet af Folketingets Udvalg for Ud-

lændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og

integration den 22. april 2009.

Spørgsmål:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke unødige processkabende konsekvenser idomstolenes behandlinger der kan forventes som en følge af lovforslaget, hvis mankigger på antallet af tiltalte udlændinge, som nu gøres til genstand for udvisnings-påstand. Ministeren bedes desuden redegøre for, om lovforslaget i praksis vil fåden konsekvens, at domstolene får vanskeligere ved at overholde Folketingets op-stillede krav til hurtig sagsbehandling i voldssager.”

Svar:

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Justitsmi-nisteriet. Af udtalelsen fremgår følgende:”Justitsministeriet skal herom bemærke, at domstolene allerede i dag behandlerspørgsmål om udvisning, i det omfang anklagemyndigheden i overensstemmelsemed de gældende regler på området nedlægger påstand herom.Lovforslaget medfører, at der i videre omfang end i dag skabes hjemmel til at udvi-se udlændinge. Domstolenes behandling af udvisningspåstande som følge heraf vilske på samme måde, som domstolene allerede i dag behandler spørgsmål om ud-visning. Lovforslaget vil således ikke medføre nye processer for domstolene.Anklagemyndigheden har oplyst, at lovforslaget ikke vil få konsekvenser af betyd-ning for anklagemyndigheden.Domstolsstyrelsen har oplyst, at lovforslaget vil medføre en merbelastning af dom-stolene, der generelt vil kunne føre til stigende sagsbehandlingstider. Domstolssty-relsen peger i den forbindelse på, at behandling af udvisningspåstande indebærer
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
en væsentligt tungere sagsgang, end tilfældet er i straffesager uden udvisningspå-stande.Justitsministeriet er enig med Domstolsstyrelsen i, at lovforslaget medfører, at dom-stolene i videre omfang end i dag skal tage stilling til påstande om udvisning. I denanledning skal det dog nævnes, at de spørgsmål, som domstolene vil skulle tagestilling til i forbindelse med behandling af påstande om udvisning på de områder,der er omfattet af lovforslaget, i vidt omfang svarer til de spørgsmål, som domstole-ne allerede i dag behandler i forbindelse med påstande om udvisning. F.eks.spørgsmål om udlændingens tilknytning til Danmark og om, hvorvidt udvisning er enproportional retsfølge. Udvisningspåstande bliver i dag behandlet inden for straffe-sagens almindelige rammer, herunder tidsmæssige rammer.Justitsministeriet forventer således ikke, at lovforslaget vil påvirke sagsbehandlings-tiden i f.eks. voldssager nævneværdigt.”
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk