Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
L 174
Offentligt
679910_0001.png
679910_0002.png
Dato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:
7. maj 2009Lovkontoret2008/4000-98SVE

Besvarelse af spørgsmål nr. 6 ad L 174 stillet af Folketingets Udvalg for Ud-

lændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og

integration den 22. april 2009.

Spørgsmål:

”Ministeren bedes redegøre for, om der efter regeringens opfattelse er tilstrækkeligeretsgarantier for de personer, der optages på FN´s og EU´s terrorlister.”

Svar:

Respekten for menneskerettigheder og retssikkerhed er en afgørende forudsætningi kampen mod terror. Regeringen har således konsekvent fremhævet, at retssikker-heden er af central betydning i relation til internationale sanktioner rettet mod per-soner og enheder. Regeringen har derfor arbejdet aktivt for at forbedre retssikker-heden i forbindelse med opførelsen af personer og enheder på EU’s og FN’s sank-tionslister.Arbejdet i EU har resulteret i retningslinjer, der sikrer, at personer og enheder, deropføres på EU’s terrorlister, modtager en høring med en begrundelse for opførel-sen. Derudover har personer og enheder opført på EU’s sanktionslister mulighedfor at anlægge sag ved EU’s domstole med henblik på en prøvelse af, om betingel-serne for opførelse er opfyldt. Domstolen vurderer bl.a., om de grundlæggendemenneskerettigheder og frihedsrettigheder er blevet overholdt.I forhold til FN’s sanktionslister har FN’s Sikkerhedsråd vedtaget en række resoluti-oner, der har til formål at forbedre retssikkerheden. Der er bl.a. etableret en enhed,der modtager anmodninger om fjernelse fra listerne, ligesom begrundelser for opfø-relse nu offentliggøres på FN’s hjemmeside, og der er påbegyndt en revision afsanktionslisterne. Danmark arbejder sammen med en gruppe af ligesindede landeaktivt for at styrke retssikkerheden yderligere. Gruppen har bl.a. fremlagt forslag om
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
oprettelse af en uafhængig instans, der kan foretage en retlig prøvelse af anmod-ninger om at blive fjernet fra sanktionslisterne.EU-Kommissionen arbejder ligeledes på at forbedre retssikkerheden i forbindelsemed EU’s implementering af FN’s sanktionsliste, der er udarbejdet i henhold til sik-kerhedsrådsresolution 1267/1999. Arbejdet er en opfølgning på EF-domstolensdom af 3. september 2008 i de forenede sager C-402/05 P og C-415/05 P (Kadi/AlBarakaat) og indebærer indarbejdelse af flere retssikkerhedsmekanismer i imple-menteringen, herunder en høringsprocedure i EU-regi.En endelig afgørelse om udelukkelse fra opholdstilladelse eller inddragelse af enopholdstilladelse m.v. som følge af opførelse på en sanktionsliste, der træffes efterde foreslåede regler i udlændingelovens § 10, stk. 5, og § 19, stk. 2, nr. 3, kan des-uden indbringes for domstolene, jf. grundlovens § 63.Er den endelige afgørelse om udelukkelse eller inddragelse af en opholdstilladelsetruffet af Flygtningenævnet, er domstolsprøvelsen begrænset til en prøvelse af rets-spørgsmål, herunder mangler ved afgørelsesgrundlaget, sagsbehandlingsfejl ogulovlig skønsudøvelse, jf. endelighedsbestemmelsen i udlændingelovens § 56, stk.8.Der kan endvidere klages til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk