Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
L 181
Offentligt
677554_0001.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ. nr.
4. maj 2009
Energipolitisk Udvalg har i brev af 23. april 2009 stillet mig følgende spørgsmål vedrørende L 181, somjeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 10:

” Vil ministeren redegøre for de særlige krav, Statoil stiller til producenter af afgrøder/biobrændstoffer,og oplyse hvilke CO2 fortrængningseffekt det typisk medfører?”

Svar:

Statoil har efter forelæggelse af udvalgets spørgsmål oplyst overfor Energistyrelsen, at selskabet anven-der brasiliansk ethanol i biobenzin i Danmark, som er baseret på sukkerrør, og som typisk har en driv-husgasfortrængning på 71 pct.Statoil har endvidere oplyst, at selskabet i forbindelse med indkøb af ethanol har inkluderet en rækkekrav i kontrakterne med leverandørerne. Disse kontrakter inkluderer krav om, at leverandørerne over-holder FN's Global Compact Principper i forbindelse med dyrkningsmetoder, arbejdsret, miljøbeskyttel-se samt sundhed og sikkerhed. Endvidere accepteres ikke brug af børnearbejde (ILO-konvention #138)eller brug af tvangsarbejde (ILO-konvention #29). Endelig skal det garanteres, at afgrøderne ikke kom-mer fra regnskovsområder, og der ikke er brugt komponenter eller råvarer, der er blevet dyrket, produ-ceret eller fremstillet i områder med stor biodiversitetsværdi som defineret af FN. Med henblik på atminimere risikoen for at afgrøder til fremstilling af den i Danmark anvendte biobrændstof fortrængerandre afgrøder fra områder med høj biodiversitet, indkøber Statoil bioethanol fra det sydcentrale Brasi-lien (blandt andet fra delstaten São Paulo).
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Tlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk