Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
L 181
Offentligt
678893_0001.png
678893_0002.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ. nr.
6. maj 2009
Energipolitisk Udvalg har i brev af 29. april 2009 stillet mig følgende spørgsmål vedrørende L 181, somjeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 17:

”Vil ministeren redegøre for, hvilke synspunkter Danmark arbejder for i forbindelse med præcisering ogvidereudvikling af EU’s bæredygtighedskriterier, herunder hvad der er vigtigst for Danmark at opnå i devidere forhandlinger? Der ønskes en specifik besvarelse for hver af de fire egentlige kriterier samt besva-relser for forskydningseffekterne (’indirect land use change’) og for de sociale krav.”

Svar:

Regeringen vil, blandt andet i forbindelse med Kommissionens afrapporteringer, jf. mit svar på spørgs-mål 16 til L 181, fortsætte den danske linje fra forhandlingerne af bæredygtighedskriterierne og såledesogså arbejdet med at sikre så ambitiøse kriterier som muligt gennem fremtidige stramninger og skær-pelser. Det gælder ikke mindst i forhold til fortrængningsprocenten, hvor vi fra dansk side gerne havdeset, at procenten var blevet hævet for både første og anden fase. Det er positivt, at fortrængningskravetstiger til 50 pct. i 2017 og til 60 pct. efter 2017 for nye faciliteter, men kravet kunne have været endnuhøjere, og derfor ønsker regeringen fortsat, at procentsatsen hæves i forbindelse med Kommissionensrevision heraf ved rapport senest den 31. december 2014, jf. VE-direktivets artikel 23, stk. 8.EU’s mål om at standse tilbagegangen i biodiversitet senest i 2010 skal sikres, og regeringen vil derforholde et vågent øje med, at bestemmelserne vedrørende biodiversitet i bæredygtighedskriterierne er til-strækkelige ikke mindst, hvad angår den begrebsmæssige definition af ”arealer med høj biodiversitets-værdi”. Regeringen vil, såfremt der måtte vise sig et behov herfor, kræve stramninger af biodiversitets-bestemmelserne.Regeringen vil endvidere i forbindelse med Kommissionens rapport efter artikel 19, stk. 6 presse på forat få indarbejdet de potentielle indirekte forskydningseffekter ved produktion af biobrændstoffer i me-todologien for beregning af livscyklus-fortrængningsværdierne for forskellige biobrændstofproduktions-stier. En sådan udvidelse af metodologien vil være en væsentlig styrkelse af bæredygtighedskriterierneog udgøre et meget højt niveau for beskyttelse af verdens skov- og vådarealer.For hvad angår de sociale bæredygtighedsaspekter, indgår det i Kommissionens rapporteringsforpligtel-se efter artikel 17, stk. 7 i VE-direktivet, at Kommissionen skal anføre, om både EU-lande og tredjelande,der er en væsentlig kilde til biobrændstoffer eller råmaterialer hertil, har ratificeret og gennemført seksaf de helt centrale ILO-konventioner. Regeringen vil nøje studere Kommissionens rapport og følge op påKLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København KTlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk
de sociale referencer, hvis det viser sig nødvendigt. Samtidig er regeringen opmærksom på, at kriterier-ne ikke må stride mod vores internationale handelsforpligtelser eller i det hele taget få karakter af tekni-ske handelshindringer.
Med venlig hilsen
Lars Barfoedfg. Klima- og Energiminister