Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
L 181
Offentligt
685432_0001.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ. nr.
15. maj 2009
Energipolitisk Udvalg har i brev af 12. maj 2009 stillet mig følgende spørgsmål vedrørende L 181, somjeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet er ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF).

Spørgsmål 38:

”Hvis tropisk regnskov i Sydøstasien ryddes som følge af pres for øget produktion af biodiesel fra pal-meolie, hvor lang tid vil der så gå, før CO2-emissionen fra skovrydningen opvejes af den fortrængning affossile brændstoffer, som biodieselen giver anledning til?”

Svar:

Det er helt klart, at hvis der anvendes biobrændstoffer, som er produceret på jord, som forinden er skov-ryddet, så vil der gå mange år, før produktionen af biobrændstoffer opvejer de CO2(eq)-emissioner, somer forbundet med skovrydningen. Det samme vil være gældende, hvis der dyrkes råmateriale tilbiobrændstoffer på vådområder og tørvebundsarealer. Præcis hvor lang tid der vil gå, før biobrændstof-fernes CO2-reducerede effekt vil opveje emissionerne fra skovrydning og/eller dræning, vil afhænge afen række forskellige og varierende forhold herunder blandt andet størrelsen af arealets kulstoflager.Men under alle omstændigheder vil der være tale om adskillige år.Netop derfor er det indeholdt i EU’s bæredygtighedskriterier for biobrændstoffer, at der ikke må frem-stilles biobrændstoffer på basis af råmaterialer fra arealer med store kulstoflagre. Bæredygtighedskrite-rierne tager således højde for, at dette ikke finder sted.
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Tlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk