Kommunaludvalget 2008-09
L 189 Bilag 1
Offentligt
664693_0001.png
664693_0002.png
664693_0003.png
;4
1
KLVelfærdsministerietDepartementetHolrnens Kanal 221060 København K
411qa
Høring vedr, lovforslag om justering af udlignings-systemetVelfærdsministeriet har den 19 marts 2009 sendt udkast til "Fotslag til lovom ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kornmu-ner" i høring. Der er tale om en udmøntning af regeringens, Dansk Folke-partis samt Det Radikale Venstres aftale af 17. rnatts om opfølgning på fi-nansieringsreformen.Lovforslaget indebæret bl.a.:At det såkaldte handicapkriteriumi opgørelsen af kommunernes socialeudgiftsbehov fremover opgøres som antallet af 0-65 årige udvildings- hæmmede personer samt antallet af 20-59 å'rige personet uden for ar-bejdsstytken med øvrige handicap med en vægt på 5 pct.At den nuværende ordning for tilskud til ugunstigt sfillede kommuneromlægges til en ordning for udligningstilskud til kommuner uden for ho- vedstadsområdet med højt strukturelt underskud, idet en kommuneftemover kun kan få tilskud, hvis dens struktutelle underskud pr. ind-bygger et støtte end 96,5 pct. af det landsgennemsnitlige strukturelle un-derskud• At tilskudspuljen vedtørende medfinansiefing af EU-støtteordningeromlægges, så den måltettes ordninget, der vedrører erhvervsudvikling ogbeskæftigelsesfremme. Endvidere reserveres puljen fremover kommuner,der hat et strukturelt undetskud pr. indbygger, der er mindst 25 pct. hø-jere end landsgennemsnittet• At tilskudspuljen til kommuner i hovedstadsområdet med særlige øko-nomiske problemer reduceres til fra 0,1 pct. til 0,07 pct. af hovedstads-kommunernes samlede beskatningsgrundlag. I de senere år hat der ikkeværet behov for at fordele hele puljen• At en mindre del af pulien til vanskeligt stillede kommuner overføres tiltilskudspuljen for de større øer. Dette indgik i den økonorniske aftale for2009.KL har kun enkelte bemærleninger til indholdet i lovforslaget.

Den 24. marts 2009

Jnr 11.12.08 P35

Sagsid 000201204

Ref PSN

[email protected]

Dir 3370 3385

Weidekampsgade 10

Postboks 3370

2300 København S

Tlf

3370 3370

Fax 3370 3070

www.kl.dk
1/3
Indledningsvist skal det understreges, at KL ikke ønsker at tage stilling tilden konkrete fordeling mellem kommuneme. Men det er i øvrigt KL's op-fattelse, at der med lovforslaget lægges op til relativt begrænsede justeringeraf det nuværende tilskuds- og udligningssystem.Med hensyn til kommunernes udgiftsbehov indebærer forslaget udelukken-de en justering af det såkaldte handicapkriterium. KL har ingen bemærkningtil den konktete ændring af kriteriet. Det fremgår dog af aftalen om opfølg-ningen på finansieringsreformen, at der skal igangsættes et nyt analysearbej-de i forhold til opgørelsen af kommunernes udgiftsbehov. Det er tanken, atanalyseresultateme kan føre til ændringer af udligningen med virkning fra2012. KL kan støtte et sådant analysearbejde.Det er KL's ønske, at sammenhængen mellem kommunernes oplevede ud-giftspres og udgiftsbehovet i udligningen skal være så god som mulig. Derbør derfor efter KL's opfattelse med forholdsvis jævne mellemrum følgesop på, om opgørelsen af kommunernes udgiftsbehov i udligningen fortsater dækkende for de faktiske forhold. I lyset af de store ændringet der blevforetaget i udligningen i forbindelse med finansieringsreformen, vil det værefornuftigt, at det påtænkte analysearbejde igangsættes hurtigt.KL kan støtte, at betingelsen for tildeling af tilskud fra ordningen for ugun-sdgt stillede kommuner fremover knyttes til det landsgennemsnitlige niveaufor det strukturelle underskud. Ændringen skal ses i lyset af, at der har væreten større vækst i antallet af kommuner, der er omfattet af ordningen, oghvor væksten i antallet ikke skyldes en forværret økonomisk situation forkommuneme.Grænsen for tildeling af tilskud er som tidligere nævnt fastsat til 96,5 pct. afdet landsgennemsnitlige strukturelle underskud pr. indbygger. I Finansie-ringsudvalgets seneste rapport er der også nævnt andre muligheder. KLønsker dog ikke at tage stilling til niveauet for grænsen.KL har ingen bemærkninger til de påtænkte omlægninger af tilskudsordnin-gerne vedrørende EU, vanskeligt stillede kommuner, øer samt tilskudsord-ningen vedrørende kommuner med økonomiske vanskeligheder.Afslutningsvist skal KL henlede opmærksomheden på KL's høringssvar fraden 5 marts 2009 vedrørende Finansieringsudvalgets rapport om opfølg-ning på finansieringsreformen. Det er bl.a. fortsat KL's opfattelse, at detudgiftsniveau, der indgår i udligningen bør aktualiseres, så der bliver bedresammenhæng mellem udligningen og udgiftsforudsætningeme i økonomiaf-talerne.
2
Med den nuværende metode for opgørelse af udgifterne i udligningen kandet med stor sikkerhed på forhånd forudses, at de endelige udligningsbeløbvil adskille sig fra dem, der indgår i kommunernes budgettet. Efter ICL'sopfattelse vil disse forskelle og dermed efterreguleringen af kommunernesudligningsbeløb blive reduceret, såfremt opgørelsen af udgifterne i stedetfor knyttes til niveauet i økonomiaftalen.Endelig er det KL's opfattelse, at der bør oprettes en statslig refusionsord-ning for kommunernes udgifter til fx dagtilbud og sygedagpenge i forholdtil udlændinge, der arbejder i Danmark, men bor i udlandet. Udligningentager i dag ikke højde for denne problemstilling. Det et ikke tilstrækkeligt,at der i aftalen om opfølgning på finansietingsreformen lægges op til, at derkan tages højde for problemet ved udmålingen af særtilskud.
Peter Gorm Hansen
3