Skatteudvalget 2008-09
L 195
Offentligt
685051_0001.png
685051_0002.png
J.nr. 2009-311-0027Dato: 14. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 195 - Forslag til lov om ændring af personskatteloven og forskellige an-dre love (Forårspakke 2.0 – Vækst, klima, lavere skat).Hermed sendes svar på spørgsmål 38 af 11. maj 2009. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Nick Hækkerup (S).
Kristian Jensen/ Birgitte Christensen

Spørgsmål 38:

Det fremgår af bemærkningerne til L 195, at et centralt sigte med Forårspakke 2.0 er atsænke skatten på den sidste tjente krone. Kan ministeren i forlængelse heraf garantere, atingen grupper har fået højere sammensat marginalskat?

Svar:

Forårspakke 2.0sænker de egentlige marginalskatter, men jeg kan ikke give garantifor, at ingen personer vil få en højere sammensat marginalprocent.Forårspakke 2.0indeholder udover lavere bundskat, afskaffelse af mellemskatten og enforhøjelse af grænsen for betaling af topskat, der alle bidrager til at reducere marginalskat-ten, også en række elementer, der isoleret set kan bidrage til en højere marginalprocent.Det er f.eks. ændring i offentlige ydelser som forhøjelse af pensionstillæg eller øget tilskudtil daginstitutionsbetaling, der begge indkomstaftrappes. Her afhænger den sammensattemarginalprocent af konkrete forhold som f.eks. muligheden for boligstøtte og daginstituti-onsbetalingen.Derudover ændres en række beløbsgrænser, og i intervallet mellem den gamle og den nyebeløbsgrænse vil det isolerede bidrag til den sammensatte marginalprocent blive ændret.Endelig vil ændringer i den personlige indkomst som følge af fradragsreduktioner isoleretset kunne bidrage til højere sammensatte marginalprocenter. Det er f.eks. tilfældet med lof-tet over fradragsret for indbetaling på ratepension på 100.000 kr. Loftet kan medføre, atpersoner, der tidligere har indbetalt meget store beløb på en ratepension, får en større per-sonlig indkomst. Hvis indkomstforøgelsen bliver så stor, at skatteyderen går fra ikke at væ-re topskatteyder til at blive topskatteyder, vil der blive tale om en forhøjelse af marginal-skatten.Det kan således ikke afvises, at kombinationen af lavere skatter og højere aftrapning ellerandre finansieringselementer i visse situationer kan resultere i en højere sammensat margi-nalprocent. Det ændrer dog ikke ved,Forårspakke 2.0grundlæggende medfører markantenedsættelser af skatten på arbejde og derved øger arbejdsudbuddet.
Side 2