Skatteudvalget 2008-09
L 199 Bilag 10
Offentligt
676215_0001.png
676215_0002.png
J.nr. 2009-318-0122Dato: 30.04.2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 307 af 2. april 2009Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Klaus Hækkerup (S).(Alm. del).
Kristian Jensen/Birgitte Christensen

Spørgsmål 307:

I forhold til aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti, Forårspakke 2.0 vedrørendeindførelsen af en multimedieskat bedes ministeren oplyse, hvilke elementer der indgår i be-skatningsgrundlaget. Herunder om multimediebeskatningens skattegrundlag omfatter bådeløbende betalinger (f.eks. telefonregninger og internetabonnement) og engangsydelser(f.eks. telefon, pc og fladskærm). Det ønskes endvidere oplyst, hvorfor beskatningsgrund-laget er foreslået sat til 5.000 kr. årligt.

Svar:

Indledningsvist vil jeg bemærke, at regeringen og Dansk Folkeparti efter høringsperiodenhar drøftet de indkomne høringssvar og besluttet at justere forslaget om multimediebeskat-ning. Justeringen betyder blandt andet, at det skattepligtige beløb, der i ”Aftale om forårs-pakke 2.0 – Vækst, klima, lavere skat” var fastsat til 5.000 kr., nedsættes til de i lovforsla-get foreslåede 3.000 kr. (2010-niveau).Multimediebeskatningen går ud på, at en arbejdstager, der af sin arbejdsgiver får stillet encomputer, internetadgang eller en telefon til rådighed for privat anvendelse, årligt beskattesaf 3.000 kr.Multimediebeskatningen omfatter computer med sædvanligt tilbehør. Ved sædvanligt tilbe-hør forstås almindeligt forekommende tilbehør til en computer såsom computerskærm,softwareprogrammer, printer m.v. af almindelig størrelse og standard. Endvidere omfattermultimediebeskatningen en telefon, herunder oprettelses-, abonnements- og forbrugsudgif-ter og selve telefonapparatet samt adgang til datakommunikation via en internetadgang,herunder engangsudgiften til etablering af internetforbindelsen.En arbejdstager, der får stillet multimedier til rådighed for privat anvendelse, beskattes af3.000 kr. årligt, uanset om arbejdsgiveren stiller et enkelt gode som en telefon til rådighed,eller medarbejderen får privat rådighed over flere forskellige multimedier, såsom en tele-fon, computer og internetadgang.Det tidligere foreslåede skattepligtige beløb på 5.000 kr. var fastlagt ud fra en bred gen-nemsnitsbetragtning, hvor beløbet skulle afspejle den skattepligtige værdi af den private rå-deret over multimedier, som arbejdsgiveren typisk kan stille til rådighed for medarbejderne.De nu foreslåede 3.000 kr. svarer til den gældende sats for beskatning af fri telefon. I mod-sætning til den gældende beskatning af fri telefon, nedsættes den skattepligtige værdi ikkemed arbejdstagerens eventuelle betaling til arbejdsgiveren m.v. for råderetten.
Side 2