Skatteudvalget 2008-09
L 199 Bilag 41
Offentligt
686100_0001.png
686100_0002.png
Landsforeningen af Menighedsråd
Sabro, den 15. maj 2009Vor ref.: 124.09/4008 FVNFolketingets SkatteudvalgChristiansborgVia www.ft.dk

Vedr. forslag til lov om ændring af ligningsloven – beskatning af multimedier

Skatteministeriet har den 20. marts 2009 udsendt udkast til forslag til lov om ændring afligningsloven i høring. Landsforeningen af Menighedsråd er ikke på høringslisten, menønsker at fremsætte følgende bemærkning til forslaget, hvad angår beskatning af et be-løb for arbejdstagere, der får stillet telefon, computer og/eller internetadgang til rådig-hed.En vedtagelse af lovforslaget vil - formodentlig utilsigtet - ramme de menighedsrådsmed-lemmer, som ikke modtager honorar for deres hverv, men som helt eller delvist får stilleten PC eller internetforbindelse til rådighed af menighedsrådet som et nødvendigt redskabtil udførelse af hvervet.Landsforeningen af Menighedsråd opfordrer på baggrund af det følgende til, at menig-hedsrådsarbejde i relation til multimediebeskatning ligestilles med frivilligt ulønnet arbej-de, evt. under forudsætning af at der ikke udbetales honorar, og at der i bemærkninger-ne til lovforslaget indføjes, at menighedsrådsmedlemmer indgår i definitionen af dengruppe af frivillige, der fritages for beskatning.

Baggrund:

I bemærkningerne til lovforslaget fremgår det, at beskatningen ligeledes gælder”perso-ner, der er valgt til medlem af eller medhjælp for bestyrelser, udvalg, kommissioner, råd,nævn eller andre kollektive organer, herunder Folketinget, regionsråd og kommunalbe-styrelser, jf. ligningslovens § 16, stk. 1.”SKAT har tidligere udtalt sig om menighedsrådsmedlemmer i relation til ligningslovens§ 16. Af SKM2007.757.SR fremgår:”Det er SKATs opfattelse, at menighedsrådsmedlemX vil være omfattet af ligningslovens § 16, stk. 12 og stk. 13 på linje med personer, derer valgt til bestyrelser, udvalg, kommissioner, råd, nævn og andre kollektive organerherunder Folketinget og kommunalbestyrelser.”Det er Landsforeningens erfaring, at hovedparten af arbejdet i landets 1.935 menigheds-råd foregår fra de enkelte medlemmers hjem og uden for normal arbejdstid. I de flestemenighedsråd er der intet alternativ, som der f.eks. er for almindelige arbejdstagere,idet der kun i de store sogne er kirkekontorer, hvor menighedsrådsmedlemmerne kananvende elektronisk udstyr. Med en øget digitalisering af offentlige myndigheder stillerdet dermed krav til elektronik og internetforbindelse hos det enkelte menighedsrådsmed-lem.I modsætning til f.eks. kommunalbestyrelsesmedlemmer modtager kun et lille mindretalaf menighedsrådsmedlemmerne honorar, idet der kun er lovhjemmel til at tildele vissetillidshverv (formand, kasserer, kirkeværge eller kontaktperson) et honorar. Dermed vilDamvej 17-19 • 8471 Sabro E-mail: [email protected]Telefon: 8732 2133 • Telefax: 8619 8040 Mandag-torsdag kl. 10-15.30, fredag 10-13www.menighedsraad.dk
2
menighedsrådene ikke have mulighed for at kompensere menige menighedsrådsmed-lemmer for en evt. multimediebeskatning. På dette område kan menighedsrådsarbejdeligestilles med frivilligt ulønnet arbejde.
Med venlig hilsen
Inge Lise PedersenFormand
Flemming Vium NielsenSekretariatschef (konst.)