Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 20 - Forslag til Lov om inddrivelse af gæld til det offentlige.

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 10 af 27. oktober 2008.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Kaj-Henrik Ludolph

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 10:

Har ministeren inddraget SU‑forligskredsen i drøftelser om afskaffelse af de særlige regler for eftergivelse af studiegæld? Hvis dette ikke er tilfældet, bedes baggrunden herfor oplyst.

Svar:

SU-forligskredsen er ikke inddraget i drøftelserne om ophævelse af de særlige regler om eftergivelse af studiegæld. Baggrunden herfor er, at det ikke er en del af SU-forliget.

Forslaget er et led i udmøntningen af regeringens aftale fra juni 2004 med Dansk Folkeparti om en strukturreform og den efterfølgende aftalte udmøntningsplan fra september 2004.

Lovforslagene udmønter et led i aftalen om at skabe et enstrenget inddrivelsessystem, som sikrer en ensartet og retssikker inddrivelse.

Aftalens samlede og overordnede målsætning for inddrivelsesområdet er:

Etablering af fælles praksis og regelgrundlag for udøvelse af restanceinddrivelsen og dermed styrkelse af borgerens retssikkerhed.

Betydelig reduktion af det nuværende dobbeltarbejde ved en koordineret entydig restanceindsats.

Ledelsesmæssig fokus på opgaven, således at de mest effektive inddrivelsesmidler konsekvent anvendes.

Forbedret styring og prioritering af restanceinddrivelsen mod de områder, hvor der er størst sandsynlighed for betalingsevne.

Betragtelige administrative forbedringer.

Målsætningerne forudsætter bl.a. harmonisering og gennemgribende forenkling af de bagvedliggende regelsæt vedrørende den restancemæssige håndtering af de enkelte offentlige fordringer.

Det er hensigten, at reglerne om lønindeholdelse, modregning, eftergivelse og renter etc. skal samles i én lov, således at der sikres ens regler for inddrivelsen af kravene, og dermed også opnås større ensartethed i afgørelserne og gennemskuelighed for borgere og virksomheder.

Harmoniseringen af eftergivelsesreglerne er et led i opfyldelsen af målsætningen for inddrivelsesområdet i forlængelse af lov nr. 429 af 6. juni 2005, om opkrævning og inddrivelse af visse fordringer, lov nr. 516 af 7. juni 2006 om ændring af lov om opkrævning og inddrivelse af visse fordringer og forskellige andre love (Ét fælles inddrivelsessystem m.v.) og lov nr. 346 af 18. april 2007 om ændring af lov om opkrævning og inddrivelse af visse fordringer og forskellige andre love (Automatisk modregning m.v.).