Skatteudvalget 2008-09
L 200 Bilag 4
Offentligt
674717_0001.png
674717_0002.png
674717_0003.png
Folketingets SkatteudvalgMail:[email protected]

L 200 - Pensionsbeskatningslov

Forsikring & Pension vil gerne knytte bemærkninger til L 200 - Forslag til lov omændring af pensionsbeskatningsloven (PBL).Med lovforslaget indføres et 100.000 kr.'s loft for indbetaling til en rateforsikringeller en ophørende livrente. Loftet har den positive konsekvens, at der bl.a. afden grund foreslås en række forenklinger i den uhyre komplicerede lov. Forsik-ring & Pension hilser disse forenklinger velkommen.Forsikring & Pension ønsker at kommentere følgende forhold vedrørende lovfors-laget:ikrafttrædelse af loftet og ligebehandling af ansatte med en pensionsordningi arbejdsgiverregifradragsfordelingsregler for livsvarige livrentermyndighedernes ansvar for at informere borgerne om de nye regler - herun-der om overgangsregler
28.04.2009
Forsikring & PensionAmaliegade 101256 København KTlf.Fax33 43 55 0033 43 55 01
[email protected]www.forsikringogpension.dk
Jane EmkeKontorchefDir.33 43 55 35
[email protected]
Vores ref.Sagsnr.
JE/siGES-2008-04012

Ikrafttrædelse af loftet og ligebehandling af alle ansatte med pensions-

ordninger i arbejdsgiverregi

Lovforslaget indebærer, at alle med samlede pensionsindbetalinger til ratepensi-oner på over 100.000 kr. skal tage stilling til, hvorledes de vil forholde sig i hen-hold til de nye regler. Særligt for obligatoriske pensionsordninger i tilknytning tilansættelsesforhold er dette en tidskrævende proces, idet den enkelte borgersom udgangspunkt er bundet til de indgåede aftaler. Først skal aftalen i forbin-delse med ansættelsesforholdet laves om, så den enkelte borger stilles friere iforhold til den aftalte pensionsordning. Dernæst skal aftalen med pensionssel-skabet overvejes for hver enkelt ansat, så der kan tages stilling til, hvorvidt endel at indbetalingerne skal konverteres til en livrente, om indbetalingen skalfortsættes uden fradragsret, eller om den samlede indbetaling skal reduceres.Det vil være vanskeligt at nå at gennemføre denne proces inden udgangen af2009.Erhvervsorganisationfor forsikringsselskaberog pensionskasser
Lovforslaget indeholder en overgangsregel, så pensionsordninger i arbejdsgiver-regi som led i kollektiv overenskomst omfattes af gældende regler, indtil over-enskomstperiodens udløb. Forsikring & Pension anerkender, at denne over-gangsregel sikrer aftaleparterne og borgerne den fornødne mulighed for at til-passe sig de nye regler.Overgangsreglen gælder imidlertid ikke for de pensionsordninger, der ikke erindgået som led i en overenskomst, men som følger ansættelsesvilkår, der er af-talt på den enkelte virksomhed.Forsikring & Pension finder, at alle ansatte – uanset type pensionsordning i ar-bejdsgiverregi – bør behandles ens, og foreslår en overgangsregel for alle, fordi:1) I alle pensionsordninger – uanset om de er led i en kollektiv overenskomsteller ej - kræver det tid at indgå nye aftaler, som skal tilpasses de nye reg-ler. Problemerne er de samme, uanset om pensionen følger af en overens-komst eller en firmaaftale.2) Lovforslaget nævner i sin argumentation for overgangsreglen, at de ansattemed en overenskomstaftalt pensionsordning ikke kan vælge at indbetale etmindre beløb. Det samme gælder for ansatte i andre pensionsordninger i ar-bejdsgiverregi. Også ved en firmaaftale er den enkelte ansatte bundet af deaftalevilkår, der er gældende for ansættelsesforholdet.3) Forslaget om en generel overgangsperiode for alle pensionsordninger i ar-bejdsgiverregi bør alene gælde aftaler om indbetaling, der er indgået før lo-vens fremsættelse. Overgangsordningen vil således ikke kunne føre til mis-brug eller højere indbetalinger end allerede aftalt.4) Lovforslagets sondring mellem overenskomstmæssige ordninger og firmaaf-talte arbejdsgiverordninger er ikke i alle tilfælde til at administrere i praksis.Nogle steder foreligger der ikke de fornødne registreringer. Nogle ordningerkan være etableret som firmaordninger og alligevel være omfattet af enoverenskomstaftale. I én ordning kan der være ansatte omfattet af kollektivoverenskomst, mens andre ikke er det, så manglende ligebehandling vil væ-re iøjnefaldende.5) For de ordninger, der ikke følger af en kollektiv overenskomst, foreslås enkort overgangsperiode, f.eks. til og med 31. december 2010.
Forsikring & Pension
Vores ref.Sagsnr.
JE/siGES-2008-04012

Der bør ikke være fradragsfordelingsregler for livsvarige livrenter

Det er en hensigtsmæssig regelforenkling, at de for bl.a. borgerne ret så ufor-ståelige fradragsfordelingsregler m.v. for ratepensioner og ophørende livrenteforeslås ophævet. Men reglerne fastholdes uden nærmere forklaring for livsvari-ge livrenter.Forsikring & Pension forslår, at reglerne også ophæves for de livsvarige livren-ter, som i lovforslaget betragtes som den mest ønskværdige type pensionsord-ning til selvforsørgelse.
Side 2
Forslaget om at ophæve reglerne helt vil også hjælpe de selvstændigt erhvervs-drivende, der mister muligheden for at indbetale 30 pct. af årets overskud, menfortsat har svingende muligheder for at indbetale på en pensionsordning.
Forsikring & Pension
Vores ref.Sagsnr.
JE/siGES-2008-04012

Skattemyndighedernes opgaver i forhold til borgerne

Forsikring & Pension er ikke i tvivl om, at borgerne med lovforslaget får et stortbehov for rådgivning, som pensionsinstitutterne vil få svært ved at varetage.Derfor forudsættes det, at skattemyndighederne løfter deres del af byrden, såle-des at borgerne skriftligt informeres om alle de nye regler, herunder om over-gangsregler.Desuden forudsætter Forsikring & Pension, at SKAT udarbejder beregnings-grundlag (om indskud, indbetaling, fradragsprofil for forskellige ordninger) tilden enkelte borger, da alene myndighederne er i besiddelse af oplysninger omde samlede indbetalinger til samtlige ordninger, som en borger måtte have – ogsom pensionsinstitutternes rådgivning og borgerens beslutninger må basere sigpå.Forsikring & Pension anmoder om at få de nævnte forudsætninger bekræftet.Forsikring & Pension skal anmode om foretræde for Skatteudvalget for at uddy-be denne henvendelse.
Med venlig hilsen
Carsten Andersen
Side 3