Skatteudvalget 2008-09
L 201 Bilag 6
Offentligt
675970_0001.png
675970_0002.png
675970_0003.png
f'cfW1fRHOUSE(PERSPrÎCewater!iouseCoo pers
Statsautoriseret RevisionsaktiesclskabStrandvejen 44
FolketingetSkatteudvalgetChristiansborgAtt : Liza ChristensenE-mail: liza.christensen(tYf1dk
2900 Hellerupwww.pwe.dkTelefon 39 45 39 45Telefax 39 45 39 87
29. april
2009
Spørgsmål til lovforslag L201 om ændring af aktieavancebeskatningslo-ven, skattekontroIIoven, kildeskatteloven,. ligningsloven og forskellge an-og effektiv kontrol samt mindre skatteplanlægning)dre love (Enkel
Skatteministeren har den 22. april 2009 fremsat lovforslag nr. 201 med henblik på at øgekvaliteten af selvangivelser og undgå snyd. L bemærkningerne ti dette lovforslag, afsnit3.7 "Andre forbedringer af selvangivelsesprocessen" nævnes det, at gruppen af skatteyderemed udenlandsk indkomst bliver større og større år for år, og at der vil blive taget initiati-ver, der frigør ressourcer hos SKAT.
Et af de områder, der er tidskrævende, er udenlandske ejendomme, som flere og t1ere dan-skere ejer.
Kildeskattelovens(KSL) § 1, og som ejer fast ejendom i Frankrig den 28. november 2007, vil væretì'itagetfor ejendomsværdiskat i Danmark af den franske ejendom, så længe vedkommende forbli-ver omfattet af KSL § 1, og ejer den nævnte ejendom. Det samme gælder, hvis der er ind-gået aftale om erhvervelse af ejendommen senest den 28. november 2007.Lov nr. 85 af20. februar 2009 § 4 tàstlægger, at en person omfattet af
I henhold til den opsagte dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Frankrigvar reglerne om gammel exemption gældende, hvilket betød, at personer, der var fuldtskattepligtige til Danmark, og var pligtige til at betale dansk ejendomsværdiskat af deresfranske ejendomme, fik fuld lempelse tor ejendomsværdiskatten i Danmark.
Med opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomsten borttàlder denne mulighed, hvis enperson, der er fuldt skattepligtig til Danmark, erhverver en ejendom i Frankrig efter 28.november 2007.
rriCeWaie-fhouseCoQpers Stats3utoiiseret RevisionsJktíeselsk.ab, CVR~riL 16994294, GentoI1e
Fra dette tidspunkt er der derfor risiko for dobbeltbeskatning.Der er ganske vist mulighed for lempelse ifk1lge ejendomsværdiskattelovens § L 2, hvis
skatteyderen kan påvise, at de franske skatter vedrorende ejendommen svarer til den dan-ske ejendomsværdiskat En bevisbyrde, som i sagens natur, vil være vanskelig at løfte forden enkelte.
Dette er imidlertid ikke gældende for personer, er fuldt skattepligtige til Danmark,som ejer en ~jendom i Sverige. Efter de nugældende bestemmelser er der mulighed for atfå lempelse for den svenske fastighetsskat i henhold ti ejendomsværdiskattelovens § 12 ogden nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst. Dette er endda tilfældet, selvom den sven-ske fastighetsskat ikke længere er en skat men derimod en afgift, jf lov nr. 1340 af 19. de-cember 2008 (Beskatning fast ejendom i udlandet).
Eftersom et stigende antal danskere ejer udenlandsk ~jendom, vil spørgsmålet om ejendoms-værdiskat af udenlandske ejendomme berøre I1ere og I1ere.
Det kunne derfor være hensigtsmæssigt, hvis SKAT son1 kompetent myndighed tog et ge-nerelt initiativ til at kontakte de lande, hvor der erfaringsmæssigt er mange danskere, derejer en ~jendom, feks. Tyrkiet, Frankrig, Spanien, England og USA tor at afgøre:
1. om der bliver pålagt udenlandsk skat på de i det pågældende land beliggende ejen-domme
2. om den udenlandske skat kan anses som en skat, der svarer til den danske ejen-domsværdiskat,jf ~jendomsværdiskattelovens § 12
Det vil være en uforholdsmæssig stor byrde for den enkelte person selv at tage initiativ tilat kontakte de respektive landes skattemyndigheder for at få afgjort, om der pålægges enskat, der svarer til den danske ejendomsværdiskat, i hvert enkelt tilfælde set i forhold tilden retssikkerhed man kunne give, ved at få dette afklaret som et generelt initiativ (som deter set vedrørende de svenske ~jendomme). Desuden kunne det spare SKAT for en rækkeensartede henvendelser om spørgsmålet og sandsynligvis også senere kIagesager.Vi skal derfor venligst bede udvalget om at besvare følgende spørgsmål:
1. Vil der blive taget kontakt til de franske skattemyndigheder for at tà fastlagt, omder pålægges en fransk skat på transke ejendomme, der svarer til den danske ejen-domsværdiskat?
2. Vil der blive taget kontakt til andre lande for at få klarlagt, om der pålægges en skatpå de i det pågældende land beliggende ejendomme, der svarer til den danske ejen-domsværdiskat?
tJICEWATERHOUSE(aJPERSI
2
3. eventuelle afgørelser om de udenlandske ejendomsskatters karakter i forhold til
ejendomsværdiskattelovens § 12 blive otlentliggjort, så det bliver muligt for denenkelte at overholde praksis og kende sin retsstiling?
Med hirsen
Sfli/prae dev/breve til Skatteudvalgct
tJICEWATERHOUSE(aJPERSI
3