Skatteudvalget 2008-09
L 203 Bilag 12
Offentligt
679162_0001.png
679162_0002.png
J.nr. 2009-211-0009Dato: 6. maj 2009
TilFolketinget - SkatteudvalgetL 203 – Forslag til lov om ændring af merværdiafgiftsloven oglov om afgift af lønsum m.v. (Ophævelse af visse momsfritagel-ser og udvidet lønsumsafgift for den finansielle sektor m.v.)
Hermed sender jeg mine kommentarer til henvendelsen fra Rej-searrangører i Danmark (RID), bilag 10, i forbindelse med fore-træde for Skatteudvalget den 7. maj 2009.
Kristian Jensen
/Lene Skov Henningsen

Kommentar:

Henvendelsen fra Rejsearrangører i Danmark nævner ingen konkrete problemstillin-ger, som Rejsearrangører i Danmark vil fremlægge for Skatteudvalget, men derimodvil Rejsearrangører i Danmark med afsæt i det afgivne høringssvar af den 26. marts2009 vil redegøre for charterbranchens synspunkter og anbefalinger.Mine kommentarer tager derfor udgangspunkt i høringssvaret fra Rejsearrangører iDanmark.Indledningsvis vil jeg gerne pointere, at lovforslaget om ophævelse af momsfritagel-sen for rejsebureauvirksomhed kun vedrører rejser til destinationer inden for EU. Jegvil også gerne pointere, at indførelse af momspligt på rejsebureauvirksomhed samtidigbetyder et bortfald af lønsumsafgiftspligtenFor rejser til destinationer uden for EU sker der ingen momsmæssige ændringer. Så-danne rejser er i princippet momspligtige, men der afregnes til såkaldt nul-sats, hvilketbetyder, at rejsebureauet har fradragsret for indgående moms (købsmoms), mens bu-reauet ikke skal opkræve udgående moms (salgsmoms). Rejsebureauer, der sælger rej-ser til destinationer uden for EU, vil tværtimod opleve at blive stillet bedre økonomiskset pga. bortfaldet af lønsumsafgiften.I den forbindelse skal det også nævnes, at EU’s geografiske område ikke er helt iden-tisk med det territoriale anvendelsesområde for EU’s momsregler. For eksempel er DeKanariske Øer en del af Spanien, mens øerne ikke er omfattet af EU’s momsregler.Rejsebureauydelser i relation til eksempelvis disse øer vil derfor momsmæssigt blivebetragtet som rejser til lande uden for EU.Når jeg skriver rejsebureauydelser bør det også nævnes, at en rejsearrangør betragtessom et rejsebureau.Rejsearrangører i Danmark foreslår, at der indføres en omsætningsbestemt momsord-ning, hvor beregningsgrundlaget er en fast procentsats af rejsens pris. En sådan ord-ning nævnes at være let at forstå og administrere for både de rejsende og rejsebran-chen, og samtidig har en sådan ordning været anvendt i en årrække i Sverige.Herudover nævner Rejsearrangører i Danmark en række punkter, som er af mere ad-ministrativ, teknisk karakter.Lovforslaget bemyndiger mig til at fastsætte nærmere regler for fakturakrav og regn-skabsføring. I den forbindelse vil jeg gerne invitere branchen og dens rådgivere til atdeltage i en arbejdsgruppe for sammen med medarbejdere fra Skatteministeriet ogSKAT at udarbejde nogle regler for fakturakrav og regnskabsføring, som er lette atforstå og administrere for både branchen og myndighederne.Det vil være naturligt for arbejdsgruppen også at se nærmere på, om den svenske mo-del kan være inspirationskilde for, hvordan vi skal anvende reglerne i Danmark.
Side 2