Skatteudvalget 2008-09
L 203
Offentligt
683720_0001.png
683720_0002.png
J.nr. 2009-211-0009.Dato: 13. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 203 – Forslag til lov om ændring af lov om merværdiafgift oglov om afgift af lønsum m.v. (Ophævelse af visse momsfritagel-ser og øget lønsumsafgift for den finansielle sektor m.v.)..Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 25 af 11. maj 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål 25:

I forbindelse med henvendelsen fra Rejsearrangører i Danmark har Skatteministeriet oplyst,jf. L 203 – bilag 12, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe, som også skal se på, om densvenske model kan være inspirationskilde for, hvordan reglerne skal anvendes i Danmark.Vil en eventuel indførelse af den svenske model ikke kræve særskilt lovhjemmel og påreg-ner ministeren i givet fald at kunne fremsætte et sådant ændringsforslag inden 3. behand-lingen af lovforslaget?

Svar:

Indledningsvis vil jeg gerne nævne, at med vedtagelsen af lovforslag L 203 ophæver Dan-mark nogle særregler, som vi har bibeholdt fra før sjette momsdirektiv trådte i kraft i 1978.Samtidig med ophævelsen af særreglerne indføres momspligt for rejsebureauvirksomhed ioverensstemmelse med reglerne i EU’s momssystemdirektiv (Rådets direktiv 2006/112/EFaf 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem).Hermed harmoniserer Danmark reglerne for momspligt for rejsebureauvirksomhed til de-stinationer inden for EU med de regler, som allerede er implementeret i de fleste EU-lande.Fastlæggelse af regler for administration af momspligt for rejsebureauvirksomhed er enteknisk krævende øvelse. I modsætning til for eksempel en produktionsvirksomhed, som iden udgående moms (salgsmomsen) kan fratrække den indgående moms (købsmomsen) ogafregne forskellen til SKAT, så vil afgiftsgrundlaget for et rejsebureau skulle opgøres somen fortjenstmargen.Det er mit ønske, at reglerne bliver affattet på en sådan måde, at de bliver lette at forstå ogadministrere både for branchen, dens rådgivere og for myndighederne.Lovforslag L 203 bemyndiger mig til at kunne fastsætte nærmere regler om fakturakrav ogregnskabsføring.Denne bemyndigelse agter jeg at benytte, og jeg vil gerne inddrage branchen og dens råd-givere på et tidligt tidspunkt i dette arbejde. Derfor vil jeg invitere branchen og dens rådgi-vere til sammen med medarbejdere fra SKAT og Skatteministeriet at deltage i en arbejds-gruppe, for i et samarbejde at fastsætte de nærmere regler om fakturakrav og regnskabsfø-ring.Det vil være naturligt for arbejdsgruppen at se på og lade sig inspirere af, hvordan moms-pligten for rejsebureauvirksomhed administreres i andre medlemsstater, herunder også Sve-rige, som foreslået af Rejsearrangører i Danmark.Når arbejdsgruppens anbefalinger til sin tid foreligger, vil jeg tage endelig stilling til, hvil-ken løsning der skal vælges.Derfor påregner jeg ikke at fremsætte et særskilt ændringsforslag inden 3. behandlingen aflovforslaget for så vidt angår administrationen af momspligten for rejsebureauvirksomhe-der.De nærmere regler om fakturakrav og regnskabsføring vil i stedet enten blive indarbejdet imomsbekendtgørelsen (bekendtgørelse om merværdiafgiftsloven) eller i en særskilt be-kendtgørelse.
Side 2