Skatteudvalget 2008-09
L 203
Offentligt
692559_0001.png
692559_0002.png
J.nr. 2009-211-0009Dato: 27. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 203 - Forslag til Lov om ændring af lov om merværdiafgift og lov omafgift af lønsum m.v. (Ophævelse af visse momsfritagelser og øget løn-sumsafgift for den finansielle sektor m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 40 af 25. maj 2009.
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål 40:

Ministeren bedes bekræfte, at en virksomhed, der udfører intern produktion, normalt vilblive pålagt moms af sin salgspris, og dermed kommer til at betale moms af intern produk-tion. Herunder bedes om oplyst, om ministeren ikke er enig i, at der derfor normalt ikkesker konkurrenceforvridning på grund af momsen mellem virksomheder, som køber ydel-sen eksternt eller producerer den internt?

Svar:

I en normal momspligtig virksomhed er det merværdien, der beskattes jf. momsloven ellermerværdiafgiftsloven, som den formelt hedder.En momspligtig virksomhed har således fradrag for momsudgifter på indkøb, der anvendestil momspligtige aktiviteter og skal beregne moms af salget. Momsbelastningen er såledesreelt momsen af den merværdi, som produktet tilføres i form af bearbejdning og avance.Momsbelastningen ender i sidste ende som hovedregel hos den endelige forbruger.En momspligtig virksomhed, der køber varer eller ydelser hos en ekstern leverandør, vil ef-ter at have fradraget momsen på indkøbet, indregne omkostningen på indkøbet, når der skalfastsættes en pris på produktet.En momspligtig virksomhed, som i stedet vælger at producere det hele in-house, har derforikke omkostninger til indkøb/momsudgifter at fradrage, men har til gengæld omkostningertil løn, ferie, sygdom, uddannelse m.v. Disse omkostninger indregnes på samme måde somovenfor, når der skal fastsættes en pris på produktet.Det er således et spørgsmål om, hvilken forretningsmetode (in-sourcing eller out-sourcing),der er den mest omkostningseffektive i den enkelte situation for, hvorvidt produktet er kon-kurrencedygtigt.Når der er tale om momsfritagne områder som ejendomsadministration, finansielle ydelser,forsikringer m.fl. er der ikke fradrag for momsudgifter på indkøb, men der skal heller ikkeberegnes moms af salget.Der er altså en vis logisk symmetri i momssystemet.Når et område - som ejendomsadministration - er momsfritaget, indgår der også moms iprisfastsættelsen. Denne moms kaldes ofte ”skjult” moms, fordi den momsfritagne virk-somhed (eks.vis ejendomsadministratoren) har momsudgifter på sine indkøb såsom compu-tere, inventar m.v., som ikke kan fradrages. Den skjulte moms indgår dog alligevel i pris-fastsættelsen som en omkostning, og overvæltes således på den endelige forbruger. Dettegælder for alle momsfritagne områder.Ved at ophæve momsfritagelsen opnår ejendomsadministratorerne fradrag for deres moms-udgifter, uanset om de benytter en underleverandør eller selv står for leverancen via egneansatte. Omkostningerne og momsen overvæltes i begge situationer på den endelige for-bruger. Er den endelige forbruger en virksomhed, vil den have fordel af momspligten, idetden vil kunne fradrage momsen på administrationsregningen. Er den endelige forbruger enprivat person ender omkostningerne/momsen der.
Side 2