Skatteudvalget 2008-09
L 204
Offentligt
685094_0001.png
685094_0002.png
J.nr. 2009-231-0024Dato: 14. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 204 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af spildevand og for-skellige andre love (Forhøjelse af spildevandsafgiften og afgiften af HFC-gasser m.fl., nedsættelse af afgiften af emballage til vin og spiritus m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 18 af 3. maj 2009. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål 18:

Med henvisning til at CFC-afgiften fastsættes, så den svarer til CO2-afgiften på 150 kr. pr. ton fra 2011, bedes ministeren oplyse, hvorfor denne afgift sidestillesmed CO2-afgiften, og om det kan ventes, at fremtidige justeringer i CO2-afgiftem også vilblive afspejlet i CFC-afgiften. Ministeren bedes samtidig oplyse, hvorfor afgiftsforhøjelsenførst skal træde i kraft i 2011.

Svar:

De industrielle drivhusgasser, som er omfattet af CFC-afgiften, bidrager ligesomCO2til drivhuseffekten, og udledningen af disse gasser bør derfor ligeledes begrænses.Det er et grundlæggende træk ved en optimal beskatning af udledningen af drivhusgasser,at al udledning af disse beskattes ens i forhold til skadesvirkningen. Ved at give samme in-citament til at reducere udledningen af drivhusgasser, uanset kilden, vil reduktionerne bliveforetaget ved de kilder, hvor reduktionen kan gennemføres med færre omkostninger endved at betale afgiften. Derved sikres det, at reduktionen af drivhusgasudledningerne opnåsmed færrest mulige omkostninger for samfundet.Industrielle drivhusgasser har en kraftigere virkning på drivhuseffekten end CO2. Forholdetmellem skadesvirkningerne måles ved GWP-værdien, hvor CO2har en GWP-værdi på 1,mens GWP-værdien for de industrielle drivhusgasser varierer mellem 100 og 23.000 ifølgeFNs klimapanels 4. vurderingsrapport. Korrigeres der for denne forskel i GWP-værdi, om-regnes udledningen af industrielle drivhusgasser til CO2-ækvivalenter. Udledningen af etton CO2og 1 ton CO2-ækvivalent har samme virkning på drivhuseffekten, uanset hvor densker og fra hvilken kilde. Derfor bør afgiften være den samme.Da afgiften på de industrielle drivhusgasser indeholder en lempelse for drivhusgasser meden GWP-værdi over 4.000, er det nødvendigt at afgiften statsstøttegodkendes i EU førikrafttrædelsen. Det forventes derfor, at afgiftsomlægningen først vil kunne træde i kraft fra2011.I det omfang at de administrative omkostninger ved ændringer i CFC-afgiften i forhold tilfremtidige justeringer af CO2-afgiften ikke overstiger den samfundsmæssige gevinst ved atændre CFC-afgiften, så bør CFC-afgiftens afspejling af CO2-afgiften principielt oprethol-des. Det er dog vigtigt, at denne sammenhæng gennemføres under hensyntagende til skatte-stoppets overholdelse. En justering af CFC-afgiften skal derfor følges af en tilsvarende ned-sættelse af andre skatter og afgifter.
Side 2