Skatteudvalget 2008-09
L 204
Offentligt
685068_0001.png
685068_0002.png
J.nr. 2009-231-0024Dato: 14. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 204 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af spildevand og for-skellige andre love (Forhøjelse af spildevandsafgiften og afgiften af HFC-gasser m.fl., nedsættelse af afgiften af emballage til vin og spiritus m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 39 af 7. maj 2009. Spørgsmålet er stilletefter ønske af Jesper Petersen (SF).
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål 39.

Ministeren bedes vurdere, hvad forslaget vil betyde for Danmarks placeringpå en rangliste over EU-landene, når det kommer til, hvor stor en del af flaskerne, der ind-samles og genbruges af flasker.

Svar:

Jeg har anmodet Miljøstyrelsen om bidrag til svar, og de har oplyst følgende:”Afgiftsnedsættelsen forventes at medføre et fald i antallet af flasker, der skylles og gen-bruges. De brugte flasker bliver således hurtigere til affald, og der bliver et øget behov forproduktion af nye flasker. Det betyder, at affaldsmængderne vil stige - omend helt margi-nalt i forhold til den samlede affaldsproduktion i Danmark. Det er forventningen, at fla-skerne i stedet for at blive genbrugt primært vil blive indsamlet til genanvendelse.Den formodede stigning i affaldsmængderne lader sig næppe måle i de nationale opgørelserover de samlede emballageaffaldsmængder, idet vin- og spiritusflasker indsamlet til gen-brug indsamles og opgøres sammen med øvrigt glasemballageaffald indsamlet til genan-vendelse.Det skal tillige bemærkes, at man i de senere år i både Danmark og EU har oplevet en gene-rel udvikling i retning af mindre brug af glasemballage til fordel for især papir- og papem-ballager og plastemballager. Det vil sige lettere emballagematerialer. Således har salget afvin i papemballager (bag in box) de seneste år været voksende (udgjorde i 2007 ca. 15% afmængden af beskattet vin). Sammenholdt med en nogenlunde stabil udvikling i forbruget afvin og spiritus får det emballageaffaldsmængden til at falde.”
Side 2