Skatteudvalget 2008-09
L 204
Offentligt
685062_0001.png
685062_0002.png
J.nr. 2009-231-0024Dato: 14. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 204 - Forslag til Lov om Forslag til Lov om ændring af lov om afgift afspildevand og forskellige andre love (Forhøjelse af spildevandsafgiften ogafgiften af HFC-gasser m.fl., nedsættelse af afgiften af emballage til vinog spiritus m.v.)..Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 43 af 13. maj 2009. Spørgsmålet er stil-let efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål 43.

Der ønskes en uddybende forklaring på de to typer reduktionseffekter, somfremgår af bemærkninger til L 204 (s. 8 anden spalte) i afsnittet ”En højere afgift af de for-urenende stoffer i spildevandet forventes dog at reducere mængden af udledte forurenendestoffer, dels via en reduktion i mængderne af spildevand og dels gennem øget rensning afde tilbageværende mængder spildevand”.

Svar:

De to typer reduktionseffekter supplerer hinanden.Forhøjelse af afgiften forventes dels at reducere mængderne af spildevand. Denne effektopnås hovedsageligt fra husholdningerne eller de virksomheder, der er tilknyttet et kom-munalt rensningsanlæg. Baggrunden er, at husholdningerne og de virksomheder, der er til-knyttet et kommunalt rensningsanlæg, vil opleve højere omkostninger ved deres vandfor-brug, da rensningsanlæggets omkostninger ved øget rensning (eller afgiften) typisk vil bliveovervæltet på anlæggets brugere i form af en øget pris pr. m3 vand. Øgede omkostningervil foranledige et lavere forbrug og dermed mindre udledning af spildevand.Den anden effekt, nemlig øget rensning, består i, at de fleste af rensningsanlæggenes og deindustrielle egenudlederes afgiftsbetaling afhænger direkte af mængderne af forurenendestoffer i spildevandet. Hermed kan de spare afgift ved øget rensning af deres spildevand.Rensningsanlæggene kan godt nok overvælte omkostningen i form af afgiften på brugerne,men man må forvente, at de optimerer omkostningerne, inden de overvæltes. Hvis omkost-ningerne ved rensning er lavere end afgiften, må man forvente at de foretager øget rens-ning.Begge effekter leder til mindre udledning af forurenede stoffer til vandløb, åer mv.Dette fremgår også af lovforslagets miljøbemærkninger, afsnit 8.1, fra side 12.
Side 2