Skatteudvalget 2008-09
L 206 Bilag 10
Offentligt
680275_0001.png
680275_0002.png
J.nr. 2009-231-0021Dato:
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 206 -Forslag til lov om ændring af afgift af chokolade- og sukkervarerm.m., lov om afgift af konsum-is, lov om afgift af mineralvand m.v., lov omtobaksafgifter og lov om afgift af øl, vin og frugtvin m.m. (Afgiftsforhøjelserpå chokolade, is, sukkerholdige sodavand og tobak samt afgiftsnedsættelse påsukkerfri sodavand)
Hermed sendes kommentar til bilag 4 – henvendelse fra Dorthe Dybdahl,Gludsted, den 25. februar 2009.
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål:

Dorthe Dybdahl anfører, at afgiftsstigningerne i lovforslaget er for små til atændres borgernes adfærd. Hun er enig i, at et mindre forbrug af sukker og fedt er godt forfolkesundheden, men henviser dog til, at flere undersøgelser indikerer, at fødevarer medkunstige sødestoffer, som anses som det sunde alternativ til sukkerholdige varer, samlet setmedfører et øget kostindtag og derved øger risikoen for overvægt. Endvidere peger andreundersøgelser på, at kunstige sødestoffer medfører risiko for kræftsygdomme. Endeligspørges der til, hvorfor momsen på naturlige og uforarbejdede fødevarer, herunder frugt oggrønt, ikke bare sættes ned.

Svar:

Det har med forslaget været vigtigt at sikre, at forbruget af de sukkerholdige fødeva-rer mindskes, men at grænsehandlen samtidig ikke stiger voldsomt som følge af øgede af-gifter. Afgiftsstigningen er således tilpasset disse hensyn.Baggrunden for forhøjelserne af afgiften på chokolade- og sukkervarer, konsum-is samtsukkerholdigt sodavand er at reducere det samlede danske forbrug af sukker. Det har ikkeværet hensigten at regulere brugen af kunstige sødestoffer.Med hensyn til indførelse af differentieret moms har skiftende regeringer besluttet, at manønsker at bibeholde den nuværende struktur, og således ikke pålægge visse varer en laveremomssats end i dag. Nærmere information herom kan findes på Skatteministeriets hjemme-side,www.skm.dk.
Side 2