Skatteudvalget 2008-09
L 206 Bilag 14
Offentligt
682782_0001.png
682782_0002.png
J.nr. 2009-231-0021Dato: 12. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 206 - Forslag til lov om ændring af afgift af chokolade- og sukkervarerm.m., lov om afgift af konsum-is, lov om afgift af mineralvand m.v., lovom tobaksafgifter og lov om afgift af øl, vin og frugtvin m.m. (Afgiftsfor-højelser på chokolade, is, sukkerholdige sodavand og tobak samt afgifts-nedsættelse på sukkerfri sodavand)Hermed sendes kommentar til henvendelsen fra Dansk Isindustri af den11. maj 2009 – bilag 11.
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Dansk Isindustri

anfører, at afgiften på chokolade, slik og is er utidssvarende, og at der erbrug for en omfattende modernisering af afgiftssystemet for disse produkter.Baggrunden er, at afgiften er den samme, uanset om det er tilsat 10 % eller 90 % sukker.Der er derfor ingen tilskyndelse, hverken for industrien og forbrugerne, til at udvikle og ef-terspørge produkter med et lavt sukkerindhold. Afgiftssystemet er således direkte ødelæg-gende for forebyggelsesindsatsen.Derudover virker afgiften helt tilfældigt i forhold til forskellige produktgrupper, hvilket erødelæggende for konkurrencen. Som eksempel nævnes, at der opkræves afgift på---en sodavandsis, menikkepå slush-iceen softice, menikkepå en milkshakechokoladeis, menikkepå chokolademousse.

Dansk Isindustri

anfører derfor, at afgiften bør være baseret på sukkerindhold og ikke påbestemte produktgrupper.

Dansk Isindustri

opfordrer således regeringen til at udskyde forhøjelsen af afgiften, såle-des at man kan gennemføre en samlet omlægning, hvor afgiften omlægges fra de nuværen-de kg/liter-afgifter til en afgift baseret på sukkerindhold. Afgiftsomlægningen kan eventueltforetages i sammenhæng med udformningen og vedtagelsen af den kommende afgift påmættet fedt i efteråret 2009.

Kommentar:

Forslaget vedrørende 25 procents forhøjelse af afgiften på chokolade, slik ogis har til formål at gennemføre en generel afgiftsforhøjelse. Forhøjelsen modsvarer den rea-le udhulning af afgiften, som er sket siden 1998, hvor afgiften sidst blev forhøjet, og har li-geledes til formål at reducere det samlede danske forbrug af sukker.Forslaget har ikke til formål at ændre lovens anvendelsesområde eller systematik.Afgift på indholdet af sukker i forskellige fødevarer vil desuden være administrativt megetdyrt, og næppe stå mål med de sundhedsmæssige effekter.
Side 2