Skatteudvalget 2008-09
L 206 Bilag 6
Offentligt
676683_0001.png
Folketingets skatteudvalgFolketingetChristiansborg1240 København K
Hellerup, den 1. maj 2009

Deputation vedr. L 206: Formanden for De Samvirkende Købmænd, købmand Lis-

beth Dalgaard, og underdirektør Claus Bøgelund Nielsen.

Afgiften på nødder og mandler:

Afgiften er en del af chokoladeafgiftsloven, men der ertale om selvstændige poster. Samlet set udgør provenuet fra nødder og mandler 100mio. ud af de 1,4 mia., chokolade- og sukkerafgiften samlet indbringer i dag. DSK finder,at nødder og mandler skal ses som det sundere alternativ, da disse produkter har et højtindhold af sunde, umættede fedtstoffer. Forebygger hjertekarsygdomme og Hjertefor-eningen anbefaler dagligt forbrug. Ved også at hæve afgiften på nødder mv. flytter vi ikkeforbrugernes valg til det sundere alternativ.

Omlægning af læskedrikafgiften:

DSK støtter en provenu-neutral omlægning af læ-skedrikafgiften, så salget af sukkerfrie produkter favoriseres på bekostning af sukkerhol-dige produkter. DSK mener, at en omlægning, hvor de sukkerholdige sodavand stiger 17øre, og de sukkerfrie sodavand falder 34 øre pr. ltr., er for beskedent til adfærdsændrin-ger. DSK finder det også ærgerligt, at sukkerreducerede produkter kommer i ”skamme-krogen” med sukkerholdige produkter.DSK anbefaler en provenu-neutral omlægning med en større forskel i afgiften på sukker-holdige og de øvrige produkter.

Tobaksafgiften:

DSK har gentagne gange foreslået en højere ”indgangspris” forcigaretter. Spændet mellem de billigste cigaretter og mærkevarerne (nuværende ”mestsolgte prisgruppe”) er både før og efter den foreslåede afgiftsomlægning markant størreend i landene omkring os. Efter 1. januar 2010 vil de billigste cigaretter – med det forelig-gende forslag - være ca. 5 kroner billigere i Danmark end i Tyskland. Med de foreslåedeafgiftsændringer vil der fortsat være ca. 10 kroner eller mere mellem den nuværende mestefterspurgte prisgruppe og lavprismærkerne. De billigste cigaretter er ikke mindre usundeend de dyrere! En ryger kan ”down-trade” ved at gå fra en mærkevare til et lavprismærkeog komme gennem afgiftsforhøjelserne med en besparelse! De seneste to år har de billig-ste cigaretter fordoblet deres markedsandel og udgør nu mere end 20 pct. af salget. Ud-viklingen må formodes fortsat at stige – især ved den nuværende version af L 206 - hvilketvil udhule det forventede provenu og det sundhedspolitiske sigte.DSK foreslår, at prisforskellen mellem de billigste og de dyreste cigaretter indsnævres;faktisk er der ca. 5 kroner at gøre godt med op til tysk niveau!
de samvirkende købmændPostboks 122 | Svanemøllevej 41 | DK-2900 Hellerup | Tlf. (+45) 39 62 16 16 | Fax (+45) 39 62 03 00E-mail: [email protected] | www.dsk.dk | CVR nr. 15 23 20 13 | Danske Bank 4180 4110212313