Skatteudvalget 2008-09
L 207 Bilag 24
Offentligt
687476_0001.png
687476_0002.png
687476_0003.png
J.nr. 2009-231-0022Dato: 18. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 207 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskel-lige andre love (Forhøjelse af energiafgifterne, afgift på erhvervenes energi-forbrug, afgiftsmæssig ligestilling af central og decentral kraftvarme, afgift påsmøreolie mv. og forhøjelse af affaldsafgiften).
Hermed sendes kommentar til henvendelse fra KPMG af 15. maj 2009 vedrø-rende Daka Biodiesel Production a.m.b.a. (bilag 18)
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Henvendelse:

KPMG anmoder på vegne af Daka Biodiesel Production a.m.b.a. om, at selskabet i forbin-delse med Forårspakke 2.0 indrømmes fuld afgiftslempelse for dets forbrug af naturgas tilproduktion af biodiesel.Selskabet fremstiller biodiesel fortrinsvis på basis af animalsk fedt. Selskabet betaler CO2-afgift af gassen og vil som følge af lovforslag L 207 komme til at betale den foreslåedeenergiafgift på erhvervenes procesenergiforbrug.Anmodningen om afgiftslempelse begrundes først og fremmest med et ønske om ligestil-ling med den traditionelle petrokemiske raffinaderiindustri, der ifølge KPMG fortsat vilvære fuldt afgiftsfritaget for afgifter på brændsler til fremstilling af tilsvarende brændsler.Det nævnes, at denne fritagelse er obligatorisk ifølge energibeskatningsdirektivet.Forskelsbehandlingen siges ikke at være særegen i forhold til Daka Biodiesel Productiona.m.b.a., idet de øvrige producenter af biodiesel såvel som bioethanol og biogas i vidt om-fang omfattes af den samme problemstillling.I henvendelsen nævnes, at afgiftsbelastningen af produktionen af biodiesel m.v. modarbej-der de danske klimamålsætninger, og at den grønne brændselsindustri får en meromkost-ning i forhold til olieraffinaderierne, som ikke kan overvæltes i markedsprisen.

Kommentar

Hertil bemærkes, at Daka Biodiesel Production a.m.b.a., andre lignende virksomheder ogolieraffinaderierne som brændselsproducenter er omfattet af et og samme regelsæt om af-giftsfritagelse i energibeskatningsdirektivet (Rådets direktiv 2003/96/EF af 27. oktober2003).Ifølge direktivets artikel 21, nr. 3, 1. pkt., afgiftsfritages forbrug af brændsler på et område,der tilhører en virksomhed, der producerer brændsler, hvis forbruget består af brændsler,der produceres på virksomhedens område. Denne fritagelse er obligatorisk.Fritagelsen betyder, at et olieraffinaderi afgiftsfrit kan anvende olieprodukter fra dets egenproduktionsproces, hvorved der fremstilles olieprodukter, som brændsel i forbindelse medden samme produktionsproces. Andre brændselsproducenter end olieraffinaderier kan lige-ledes afgiftsfrit have et forbrug af egne brændsler til produktionen af brændsler.Ifølge energibeskatningsdirektivets artikel 21, nr. 3, 2. pkt., har medlemsstaterne mulighedfor at indrømme yderligere afgiftsfritagelse. Medlemsstaterne kan således afgiftsfritage--forbrug af brændsler og elektricitet, der ikke er produceret på virksomhedens områ-de, ogforbrug af brændsler og elektricitet på et område, der tilhører en virksomhed, derproducerer brændstof, der skal bruges til produktion af elekricitet.
Det vil i praksis sige, at fritagelsen kan udvides til at omfatte brændselsproducenternes ind-køb af brændsler og elektricitet til deres produktion af brændsler.Energibeskatningsdirektivets obligatoriske afgiftsfritagelse for brændselsproducenter eroverholdt i energiafgiftslovene, CO2-afgiftsloven og svovlafgiftsloven, og fritagelsen vide-reføres med lovforslag L 207.Side 2
Muligheden i direktivet for yderligere afgiftsfritagelse for brændselsproducenter er ikkeblevet implementeret særskilt i energiafgiftslovene, CO2-afgiftsloven og svovlafgiftsloven.En sådan fritagelse indgår ikke i Forårspakke 2.0 eller lovforslag L 207.Hvis denne mulighed for afgiftsfritagelse skal implementeres, skal den efter Skatteministe-riets vurdering implementeres fuldt ud og gælde generelt for både olieraffinaderier og andrebrændselsproducenter som f.eks. Daka Biodiesel Production a.m.b.a. og andre lignendevirksomheder.Brændselsproducenter, som bruger egne produkter til fremstillingen af brændsel, skal ikkebetale afgift ifølge energibeskatningsdirektivet. Dette opfylder olieraffinaderier typisk,mens Daka Biodiesel Production a.m.b.a. ikke bruger egne produkter, men køber naturgasudefra, hvorfor dette forbrug af naturgas ikke omfattes af fritagelse.I lyset af den nuværende økonomiske situation har regeringen og Dansk Folkeparti besluttetat indfase de generelle energiafgifter på erhvervene, således at virksomhederne først fra2013 skal betale de fulde afgifter. I 2010 indføres der derfor afgifter, der svarer til ca. entredjedel af de endelige satser.I aftalen med Dansk Folkeparti indgår også, at konkurrencesituationen for de energiintensi-ve virksomheder skal undersøges i 2012. Når undersøgelsen foreligger, vil der blive tagetstilling til, om der er behov for at tage specielle hensyn til disse virksomheder.Lovforslag L 207 indebærer, at Daka Biodiesel Production a.m.b.a. i lighed med mange an-dre energiintensive virksomheder fremover skal betale den foreslåede energiafgift for pro-cesenergiforbrug.Jeg mener, at der på nuværende tidspunkt ikke er grundlag for at indføre særlige afgifts-lempelser for Daka Biodiesel Production a.m.b.a. og andre brændselsproducenter, somrækker ud over Forårspakke 2.0.
Side 3