Skatteudvalget 2008-09
L 207 Bilag 30
Offentligt
689866_0001.png
689866_0002.png
689866_0003.png
J.nr. 2009-231-0022Dato: 20. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 207 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og for-skellige andre love (Forhøjelse af energiafgifterne, afgift på erhvervenesenergiforbrug, afgiftsmæssig ligestilling af central og decentral kraftvar-me, afgift på smøreolie mv. og forhøjelse af affaldsafgiften).Hermed sendes kommentar på bilag 21 vedrørende henvendelse fra affalddanmark af 18. maj 2009.
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Henvendelse:

I en henvendelse til udvalget den 18. maj 2009 foreslår affald danmark, at den fulde afgift pådeponering af farligt affald først gennemføres i 2016. Videre foreslås, at man i 2013 vurdererom 2016 er det rette tidspunkt.Forslaget begrundes med, at der i øjeblikket ikke er andre behandlingsformer for shredderaffaldend deponering, og den højere afgift først indføres, når der kan ændres adfærd. Der henvises tilbrev fra Stena Jern & Metal A/S af 18. maj 2009I brevet fra Stena, der ejer to fragmenteringsanlæg i Danmark, oplyses, at virksomheder i 2008deponerede ca. 55.000 tons shredderaffald. Det var belastet af ca. 20 mio. kr. i deponeringsge-byr på 365 kr./tVirksomheden vil ved uændret adfærd blive belastet med ca. 9 mio. kr. årligt i 2010-2012, hvorafgiftssatsen udgør 160 kr./t, men ca. 26 mio. kr. fra 2013, hvor afgiftssatsen forhøjes til 475kr./t.Virksomheden forventer at modtage mindre jern- og metalskrot til behandling i Danmark, idetkonkurrenceevnen vil lide skade i forhold til f.eks. Tyskland.Efter virksomhedens opfattelse har det længe stået klart, at den rigtige løsning for shredderaf-fald ikke er deponi, men en eller anden form for nyttiggørelse – formentlig omdannelse tilenergi, efter at man har fjernet den del af affaldet som har værdi.Virksomheden oplister en række forsøg mv. der er sat i gang. Shredderaffald kan eventuelt an-vendes til afbrænding sammen med slam, til fremstilling af cement, i almindelige affaldsfor-brændingsanlæg mv. Men oplyser også, at der vil gå nogle år, før området er udviklet tilstræk-keligt.Virksomheden anbefaler derfor, at fristen for indførelse af afgift på shredderaffald udsættes til,der er fremkommet brugbare løsningsmodeller. Endvidere at der udføres analyse af effekten afforslaget.

Kommentar:

Stena Metall, der er medlem af affald danmark, vil som de andre virksomheder med shredde-ranlæg få øget omkostningerne betydeligt ved deponering af shreddertaffald særligt fra 2013hvor den foreslåede afgift stiger fra 160 kr./t til 475 kr./t, medmindre der inden da er udvikletalternative behandlingsformer.Mængden af shredderaffald, der deponeres, har været stærkt stigende igennem de senere år. Enaf årsagerne er formentlig, at der er væsentlig lavere omkostninger ved deponering af shredde-raffald end for andet affald, blandt andet fordi der ikke er afgift herpå.Den foreslåede afgift vil give et stærkt incitament til at begrænse mængden af shredderaffald,der deponeres. Som det fremgår, kan der være andre måder at behandle shredderaffald på enddeponering. Men de andre måder er endnu ikke udviklet. Det fremgår endvidere, at virksomhe-derne vil få øget omkostningerne betydeligt, hvis de ikke ændrer adfærd.Det er netop derfor, at det foreslås, at afgiften forhøjes gradvist. Udskydes afgiften til, der erudviklet alternative metoder, vil arbejdet hermed ikke blive fremmet helt så stærkt som ved re-geringens forslag.En overgangsperiode på 6 år vurderes at være for lang, hvis man ønsker at fastholde et stærktincitament til at udvikle nye metoder.Det gælder i øvrigt, at Skatteministeriet er i løbende dialog med organisationer og virksomhe-der på affaldsområdet. Måtte der fremkomme nye oplysninger om samfundsøkonomiske ellerSide 2
miljømæssige konsekvenser af overgangsperioden vil eventuelle hensigtsmæssige ændringer afafgiftspolitikken blive overvejet.
Side 3