Skatteudvalget 2008-09
L 207
Offentligt
687607_0001.png
687607_0002.png
J.nr. 2009-231-0022Dato: 19. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 207 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskel-lige andre love (Forhøjelse af energiafgifterne, afgift på erhvervenes energi-forbrug, afgiftsmæssig ligestilling af central og decentral kraftvarme, afgift påsmøreolie mv. og forhøjelse af affaldsafgiften).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 8 af 7. maj 2009. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Klaus Hækkerup (S).
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål:

Efter bemærkningerne til høringslovforslaget vil det blive overvejet, om der er mineralogiskeprocesser m.v., som skal fritages. Hvornår forventes overvejelserne afsluttet og hvem afgør omde skal fritages eller ej og efter hvilke kriterier?

Svar:

Afgiftsfritagelsen for brændsler og elektricitet til mineralogiske processer mv. i lovforslag L207 er en udmøntning af muligheden i energibeskatningsdirektivet (Rådets direktiv 2003/96/EFaf 27. oktober 2003) for at afgiftsfritage brændsler og elektricitet til mineralogiske processer,metallurgiske processer, kemisk reduktion og elektrolyse.I min kommentar vedrørende bilag 5 redegør jeg nærmere for afgrænsningen af fritagelsen formineralogiske processer m.v. i lovforslag L 207 og muligheden for denne fritagelse i energibe-skatningsdirektivet.Afgrænsningen af fritagelsen i lovforslag L 207 er foretaget på baggrund af de eksisterende er-faringer.Det er en betingelse for afgiftsfritagelse, at der er tale om processer, som allerede fremgår afbeskrivelserne af de energikrævende processer i bilaget til CO2-afgiftsloven (proceslisten).Hvis Skatteministeriet, f.eks. via henvendelser fra virksomhederne, bliver opmærksom på pro-cesser, som ikke er på proceslisten, men som må karakteriseres som værende mineralogiskeprocesser m.v. i henhold til energibeskatningsdirektivet, vil spørgsmålet om fritagelse bliveovervejet, og der vil i givet fald blive fremsat lovforslag herom.Det kunne eksempelvis være tilfældet, hvis det viser sig, at der findes en produktion med frem-stilling af ikke metalholdige mineralogiske produkter, som omfattes af NACE-nomenklaturen,afdeling DI, som er udenfor proceslisten, hvor de anvendte materialer gennem opvarmning i etanlæg forandrer kemisk eller indre fysisk struktur.Et andet eksempel kunne være, hvis en ny type mineralogisk proces påtænkes etableret i Dan-mark, og den ikke fremgår af proceslisten
Side 2