Boligudvalget 2008-09
L 208
Offentligt
683182_0001.png
683182_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 13. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
jaj/ J.nr. 2009-2697
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 4. maj 2009 føl-ger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar på spørgs-mål nr. 13 ad forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v.,lov om leje af almene boliger, lov om friplejeboliger, lov om ejerlejlig-heder og lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (selskabs-skatteloven) (Styring og finansiering af den almene boligsektor)(L 208).
Spørgsmål nr. 13:Hvad menes der med udtrykket i § 6 e ”god ledelsesskik” og i samme be-stemmelse udtrykket ”velfungerende beboerdemokrati”?Svar:De omtalte udtryk indgår i den foreslåede målsætning om, at boligorganisa-tionens ledelse skal udvise god ledelsesskik og arbejde for at fremme etvelfungerende beboerdemokrati.Målsætningen om ”god ledelsesskik” skal ses på baggrund af, at der er be-hov for kompetent og proaktiv ledelse af den almene boligsektor, og at der iden anledning bør være fokus på kvaliteten af den ledelsesindsats, derydes.Udtrykket ”god ledelsesskik” skal forstås på baggrund af det arbejde, der i desenere år er foregået for at kvalificere ledelse i den almene boligsektor. Ar-bejdet resulterede i 2006 i udgivelse af pjecen ”god ledelse af almene boli-ger” i et samarbejde mellem KL og Boligselskabernes Landsforening. Dettearbejde ligger i forlængelse af de senere års debat om anbefalinger til godledelse og selskabsskik i såvel den private som den offentlige sektor.Med udtrykket ”velfungerende beboerdemokrati” ønskes det angivet, atboligorganisationen skal arbejde aktivt for at fastholde og udvikle et funkti-onsdygtigt beboerdemokrati. Målsætningen indebærer, at der i boligorgani-
2
sationen skal arbejdes for etablering af en beboerdemokratisk kultur, somf.eks. sikrer rekruttering til de besluttende organer, at relevante informationertilflyder beslutningstagere og at forskellige organer samarbejder om nødven-dige beslutninger etc. Forpligtelsen rækker derfor videre end til en formeloverholdelse af regler om demokratiske rettigheder til lejere.Som det nærmere fremgår af svaret til spørgsmål 8 har de foreslåede mål-sætninger en generel karakter og skal danne grundlag for styringsdialogenmellem kommune og boligorganisation, hvor der også skal følges op påovenstående målsætning.
Karen Ellemann/ Mikael L. Kristensen