Boligudvalget 2008-09
L 208
Offentligt
683288_0001.png
683288_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 13. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
pel/ J.nr. 2009-2697
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 4. maj 2009 føl-ger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar på spørgs-mål nr. 33 ad forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v.,lov om leje af almene boliger, lov om friplejeboliger, lov om ejerlejlig-heder og lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (selskabs-skatteloven) (Styring og finansiering af den almene boligsektor)(L 208).
Spørgsmål nr. 33:I bemærkningerne til lovforslaget (side 63) anføres det: ”Efter den gældende§ 19 kan kommunalbestyrelsen fastsætte et maksimum for arbejdskapitalen.Denne adgang foreslås ophævet i den foreslåede affattelse af § 19, delsfordi kommunalbestyrelsens ensidige adgang til at fastsætte et maksimumikke er foreneligt med den foreslåede mål- og aftalestyring, dels fordi det ervanskeligt med rimelighed at fastsætte behovet for arbejdskapital”. Tagetefter sin ordlyd betyder dette, at der fremover ingen grænser vil være for,hvor stor en profit, der kan ophobes i de almene boligorganisationer. Kanministeren be- eller afkræfte, at lovbemærkningen skal forstås på dennemåde?Svar:Behovet for arbejdskapital er afhængig af den enkelte boligorganisationsforhold. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt med en kommunalt fastsat normfor arbejdskapitalens størrelse. Den gældende bestemmelse om, at kommu-nen kan fastsætte et maksimum for arbejdskapitalen, anvendes da ogsåefter ministeriets oplysninger i yderst begrænset omfang.Det betyder ikke, at arbejdskapitalen kan have en hvilken som helst størrel-se. Arbejdskapitalen skal være rimelig set i forhold til boligorganisationensforhold og aktuelle behov. Har arbejdskapitalen i en given boligorganisationen størrelse, som er unødvendig, må det indgå i styringsdialogen med bag-grund i målsætningen om forsvarlig drift. I forlængelse heraf må anvendel-
2
sen af arbejdskapitalen aftales, idet overskud ikke unødigt skal akkumuleres,men i videst muligt omfang tilbageføres til afdelingerne.
Karen Ellemann/ Mikael L. Kristensen