Boligudvalget 2008-09
L 208
Offentligt
682623_0001.png
682623_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 12. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
EB/ J.nr. 2009-2697
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 4. maj 2009 føl-ger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar på spørgs-mål nr. 41 ad forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v.,lov om leje af almene boliger, lov om friplejeboliger, lov om ejerlejlig-heder og lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (selskabs-skatteloven) (Styring og finansiering af den almene boligsektor)(L 208).
Spørgsmål nr. 41:
Er ministeren enig eller uenig i, at lejere i privat udlejningsbyggeri vil værebedre beskyttet mod opsigelse som følge af sammenlægning end beboere ialmene boliger, fordi der i boligreguleringsloven stilles strengere krav til god-kendelse af sammenlægning?
Svar:Jeg kan oplyse, at der ikke er hjemmel i lejeloven til at opsige lejeren i densituation, hvor udlejeren på eget initiativ ønsker at sammenlægge 2 boliger,og hvor ejendommen fortsat skal være privatejet. Udlejeren har generelt ikkepligt til at genhuse lejerne i de tilfælde, hvor opsigelse kan foretages efterlejelovens § 83, bortset fra de lejere i plejeboliger, der er omfattet af lejelo-vens bestemmelser.Den almene lejelov indeholder hjemmel til at opsige lejeren, når udlejerendokumenterer, at ombygning af ejendommen medfører, at det lejede måfraflyttes. Der vil imidlertid ofte foreligge den situation, at sammenlægningenindgår i en større renoveringsplan, og hvis der er tale om beboede lejlighe-der, lægges der i forslagets § 1, nr. 31, op til, at kommunalbestyrelsen kunkan godkende sammenlægningen, hvis den indgår i en helhedsplan, derskal fremtidssikre boligområdet.
2
Det er i denne forbindelse vigtigt at være opmærksom på, at udlejeren efterforslagets § 2, nr. 16, får en ubetinget pligt til at tilbyde lejerne en andenbolig i kommunen ved opsigelse som følge af ombygning. Denne bolig skalvære af passende størrelse, beliggenhed, kvalitet og med passende udstyr.Det kan herefter konkluderes, at private lejere i den pågældende situationnyder en anden beskyttelse end almene lejere.Jeg mener, at vi med forslaget om den ubetingede genhusningsforpligtelsegiver de almene lejere en god beskyttelse ved lejlighedssammenlægninger.
Karen Ellemann/ Mikael L. Kristensen