Boligudvalget 2008-09
L 208
Offentligt
683441_0001.png
683441_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 13. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KAG/ J.nr. 2009-3685
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 5. maj 2009 føl-ger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar på spørgs-mål nr. 64 ad forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v.,lov om leje af almene boliger, lov om friplejeboliger, lov om ejerlejlig-heder og lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (selskabs-skatteloven) (Styring og finansiering af den almene boligsektor)(L 208).
Spørgsmål nr. 64:Mener ministeren, at lovforslagets forslag om at fjerne den offentlige støtte,hvis der gennemføres ambitiøse energiinvesteringer, som lever op til 2015kravene i bygningsreglementet 2008, er i overensstemmelse med regerin-gens egen klimadagsorden?
Svar:Med lovforslaget åbnes der for, at kommunerne kan godkende, at maksi-mumsbeløbet overskrides for nye almene boliger, hvis byggeriet som mini-mum opfylder de kommende 2015-krav til energiforbruget i nye bygninger (jf.regeringens strategi for reduktion af energiforbruget i bygninger), hvilketsvarer til lavenergiklasse 1 i det gældende bygningsreglement. De påkræve-de merinvesteringer skal være totaløkonomisk rentable og samtidig skalreduktionen i forsyningsudgifterne for en normalforbruger på ibrugtagelses-tidspunktet opveje betalingen vedrørende merinvesteringen.Disse to betingelser skal sikre, at beboernes samlede betaling, dvs. huslejeog forsyningsudgifter, i et alment lavenergibyggeri ikke bliver højere end densamlede betaling i et tilsvarende byggeri, der alene opfylder gældende ener-gikrav, uanset at der i lavenergibyggeriet ikke ydes støtte til merinvesterin-gen. Der ydes den normale støtte til den resterende del af anskaffelses-summen.
2
Forslaget åbner således for, at også almene boliger kan opføres som lav-energibyggeri –udenat det bliver dyrere for beboerne. Jeg synes derfor, atdet er oplagt, at forslaget kan fremme energiinvesteringer i det almene byg-geri og dermed bidrage til et fremtidssikret og bæredygtigt byggeri. I denforbindelse er det værd at bemærke, at der allerede i dag er flere kommuner,der stiller krav om, at alt nybyggeri i kommunen skal opfylde kravene til lav-energiklasse 1.Der ses således ikke at være grund til at yde støtte til merinvesteringen. Jegfinder, at dette forslag, der vil reducere det samlede energiforbrug for såvelden enkelte beboer som for samfundet, er helt i overensstemmelse medmålsætningerne om at reducere såvel energiforbrug som CO2.
Karen Ellemann/ Lise Nielsen